Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Игнатов: Ако устройствените планове бъдат отменени, параметрите в следващите може да са по-завишени

Снимка: bularch.eu

Камарата на архитектите излиза с позиция за протестите срещу застрояването на зелени площи в различни райони на столицата. За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите, коментира, че гражданите са частично подведени от политическа манипулация и въпросът за презастрояването е изменен от протести срещу приети устройствени планове, преминали през всички процедури, "което ги прави равносилни на закон".

Въпросите, които се задават и около които се обединяват гражданите, са формулирани неправилно. В момента наистина въпросът е, "Искате ли презастрояване и искате ли нови сгради в зелените площи?", което е некоректно.

Планове за "Младост" са направени през 2008 година, обсъдени тогава и приети през 2009 година, припомни архитектът:

Тези планове са резултат и причината е реституцията. Реституцията, както всички знаем, е един акт на закъсняла справедливост към оригиналните собственици на земята там и в тази връзка е направена огромна работа, така че тяхната земя да бъде префигурирана и да няма ивици земя или части от прицели, които да попадат под съществуващите вече нови блокове, построени впоследствие там.

От Камарата се опасяват, че ако подробните устройствени планове бъдат отменени, новите ще бъдат дори по-лоши за хората в кварталите:

Устройствените планове са точно част от градската политика. Тя трябва да се провежда последователно, иначе става обратният ефект. Ако приемем хипотезата, че тези планове бъдат отменени сега под обществен натиск, Камарата иска да заостри вниманието на хората, че това може да бъде с обратен ефект, тъй като параметрите, които са приети, 2008 година след дълги обществени обсъждания са силно занижени, т.е. зелените площи са увеличени, а местата за строеж – силно намалели спрямо действащите закони. Ако те бъдат отменени, ние имаме опасението, че следващите планове, които се направят, ще бъдат вече с много по-големи параметри и смятаме това за много опасно.

Тук има две неща, които ние виждаме като проблем, който се е натрупал във времето. Първият проблем е в това, че са минали доста години, откакто са приети плановете, а нищо не е предприето и чак сега – около 8 години по-късно, започват първите строежи и това, естествено, възбужда общественото мнение, тъй като доста от хората са си сменили кварталите, други са забравили какво са обсъждали.

Най-основният проблем, според нас, е организацията на обществените обсъждания. Има в обществото натрупано разбиране и усещане за несправедливост, за това, че обществените обсъждания не са обявени както трябва. Много от тях не са знаели, когато са били провеждани, и това кара хората да негодуват.

В 19 ч. в Пловдив ще бъдат представени и наградените проекти за развитие на Тютюневия град, допълни Игнатов.

Интервюто на Таня Милушева с арх. Борислав Игнатов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени