Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С. Ставру: С новите виртуални устройства сексът се еманципира от биологичната първооснова и се психологизира

Снимка: ЕПА/БГНЕССексът продава и порноиндустрията е богата, но новите технологии променят сексуалните практики и водят със себе си нови предизвикателства. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" докторът по право и философия Стоян Ставру.

Опитът е да се постигне своеобразна еманципация на сексуалното преживяване от неговата биологична първооснова, като започнем от презервативите и стигнем до най-модерните костюми за дистанционен секс. Всички нови технологии всъщност предотвратяват прекия контакт между телесните повърхнини на правещите секс лица, като телата се опаковат в специфичен посредник.

Всички устройства за виртуален секс се използва един общ подход за овладяване или опитомяване, да го наречем, на сексуалното преживяване. На мястото на физическата реалност и натурализма на тялото, с всички възможни рискове на биологичното, тези устройства създават една лесна управлявана и безопасна виртуалност – нещо като "технологична междина", презентираща върху повърхностите на тялото. В тази виртуалност – междина сексът се психологизира и се продава в комерсиално опаковани пакети от стимулации.

Според Ставру е въпрос на време да се въведе минимален стандарт при виртуалния продукт. Промените могат да доведат и до революция в правото. Един аватар би могъл да събира сексуални преживявания за собственика си и да предлага пълен контрол върху тях, включително монтиране, пауза.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.