Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна двумесечна кампания с безплатни прегледи по репродуктивна медицина

Снимка: Пламен Генчев
В две трети от случаите при двойките, които нямат деца, и мъжът, и жената са със репродуктивни проблеми, каза пред “Хоризонт“ акушер-гинекологът Минко Едрев от Първа АГ болница "Света София". От днес започна двумесечна кампания с безплатни прегледи по репродуктивна медицина.

С всяка изминала година се увеличават двойките с репродуктивни проблеми и тези, които имат нужда от специализирана помощ. Сред най-вероятните причини са околната среда, начинът на живот, но на първо място липсата на профилактика сред младите хора, каза д-р Минко Едрев:

Стартира двумесечна кампания, която е насочена към младите хора - главно към студенти, към докторанти, към специализанти. Целта на тази кампания е да се информират младите за сексуалното си здраве и да се поощрят да родят в по-млада възраст деца, защото с напредване на времето излизат, доказано е статистически по цял свят, различни или генетични дефекти, или се появяват други болестни състояния, както например най-различни психоматични, психически заболявания, които са скрити в организма при новородените. Статистически е доказано, че резкият спад на яйчниковият резерв и появата на големи проблеми става около 36-38-годишна възраст. Преди това пикът на жената е около 32-годишна възраст. Оттам нататък организмът бавно и постепенно почва да изчерпва резерва си.

След 40-годишна възраст на жената успеваемостта при инвитро процедурите е ниска. Още по-ниска е за нормално забременяване след 40-годишна възраст, казват лекарите. 

Българките са наясно, че е необходима повече информация за най-основните прегледи, които една жена трябва да си прави всяка година, ако не е станала майка, но желае да има дете. Това важи особено за жените на и над 40-годишна възраст:

Трябва да се пусне повече информация в интернет, по телевизиите, по радиа, за да може да знаят, че тези жени, които нямат деца до тази възраст, най-вероятно има причина за това и тогава е необходимо да се насочат към кабинети, които са точно за репродуктивна дейност, които да им помогнат те да направят всички изследвания, за да могат да имат деца.

Важно и мъжете да си правят нужните прегледи при проблеми,  казва още д-р Едрев. По думите му профилактиката на 6 месеца е много важна.

За важните и необходими изследвания, които трябва да си правят жените, чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна