Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на немските износители намали прогнозите си за германския експортен растеж

Финансовата система на Германия е много стабилна въпреки кризата в Дойче банк, посочи шефът на Асоциацията

Антон Бьорнер
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на немските износители и търговци на едро (BGA) намали рязко своите прогнози за експортния растеж на Германия през настоящата година, цитирайки несигурността в глобалната икономика, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

BGA вече очаква експортът на Германия да нарасне максимум с 2% през 2016 година, тъй като геополитическата несигурност се отразява негативно върху взимането на инвестиционни решения. Трябва да се има предвид, че през април Асоциацията на немските износители прогнозираше растеж на износа от 4,5 на сто.

Има криза, надвиснала във всички краища на света и не на последно място пред вратите на Европа, но също така и криза в рамките на нашия най-важен пазар в самото ядро на ЕС, заяви президентът на германската експортна търговска федерация Антон Бьорнер, визирайки предстоящите парламентарни избори в Италия, Франция, Германия, както и преговорите за Brexit. За 2017 година BGA очаква германският износ да нарасне с почти 2,5 на сто.

В същото време Бьорнер посочи, че германската финансова система е много стабилна и подчерта, че настоящите проблеми в Дойче банк не са сравними с тези, които причиниха фалита на Lehman Brothers през есента на 2008 година, довел до стартиране на последната глобална финансова и икономическа криза.

Твърдо убеден съм, че финансовата ни система е много стабилна, като не могат да се правят сравнения с банкрута на американската банка Lehman Brothers, посочи Антон Бьорнер на пресконференция на BGA, цитирана от агенция Ройтерс. Ако се очакваше подобен сценарий и с Дойче банк, ние трябваше да видим нейните акции да се търгуват в напълно различни нива, отбеляза шефът на BGA.

Неговите коментари са факт, след като през миналата седмица акциите на Дойче банк се понижиха много рязко, заличавайки от началото на годината наполовина пазарната капитализация на водещия немски кредитор. В петък акциите на най-голямата банката в страната се сринаха за кратко до рекордно историческо дъно от 9,90 евро за една акция на фона на оставащите в сила опасения за нейната стабилност след наложената преди време от Министерството на правосъдието на САЩ глоба в размер на 14 млрд. долара. Последва техен добър отскок с над 6% след непотвърдена информация, че Дойче банк може да се споразумее с американските правораздавателни органи за намаляване на санкцията до "едва" 5,4 млрд. долара.

Вчера борсата във Франкфурт остана затворена с оглед на годишнината от Обединението на Германия. В началото на днешната търговия акциите на Дойче банк нараснаха с 2,5% към двуседмичен връх от 11,98 евро, след което обаче заличиха значителна част от първоначалните печалби и вече се търгуват със слабо повишение от едва 0,35% около 11,60 евро за една акция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна