Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силван Готие: Замърсяванията на територията на Русе не идват от фабриката "Монтюпе"

| обновено на 06.10.16 в 16:31
"Монтюпе" в Русе
Снимка: БГНЕС
След санкция от половин милион лева, която беше наложена през септември на френската компания за производство на автомобилни части "Монтюпе" заради замърсяване на въздуха над Русе, днес от фирмата публично отхвърлиха обвиненията. В първа среща с русенски журналисти, от компанията обявиха, че изпълняват всички екологични норми и не са те нарушителя, когото властите издирват.

Висшият мениджмънт на френската фирма "Монтюпе" и представители на френско-българската търговска и индустриална камара за първи път се срещнаха с русенски журналисти, след като втора година продължават протестите на гражданите срещу замърсяването на въздуха:

Ние сме под прицел. Всички измервания, които са направени по отношение на този карусел, както и на другите, са напълно съвместими с изискванията. Смятам, че обясненията, които бяха дадени от европейския експерт Арно Пиан, показват, че тези замърсявания, които се намират на територията на Русе, не идват от фабриката "Монтюпе".

Това казаха Силван Готие, президент на група "Монтюпе", Микаел Бризон, вицепрезидент, и Стефан Делайе от френско-българската търговска и индустриална камара. На срещата бяха изнесени подробни данни от изследвания на въздуха, направени от сертифицирани по европейски стандарти лаборатории, които доказват, че производителят на автомобилни части не замърсява въздуха. Тези данни ще послужат за доказателство при възражението срещу санкцията, наложена от еколозите в Русе, която е в максимален размер от 500 000 лева.

Въпреки твърденията, че производството напълно отговаря на екологичните норми, вчера Административният съд в града не уважи жалбата на "Монтюпе" срещу спирането на производството в едно от халетата. То бе затворено от екоинспекторите на 11-и септември, когато бяха установени 108 вентилационни отвора, разположени на покрива на едно от халетата, от които се изпускат вредни вещества в атмосферата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна