Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение за насърчаване на гражданската инициатива: Хората да участват в референдума, за първи път се задават съществени въпроси

Снимка: БГНЕС

Българските граждани трябва да участват в референдума на 6-и ноември, защото за първи път се задават съществени въпроси. Те имат възможност поне символично да покажат кой е работодателят на политиците, който може да определя техните субсидии и който може да решава изборните правила. Хората трябва да си знаят ролята в една демокрация. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Даниела Божинова, директор на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива:

По думите й, истинска разяснителна кампания за референдума едва ли ще се състои:

Аз не вярвам тази система на управление да може да се самореформира и затова е необходима външната гаранция и външния граждански контрол чрез референдума.

За президентските избори времето е кратко за кампания, а камо ли за въпроси, които са фундаментални за решаване – дали да сменим пропорционалната система с мажоритарна, както и задължителното гласуване. Нима това може да бъде разяснено в 20 дни?!

Абсолютно безкритерийно е регистрирането на инициативни комитети, заяви Божинова:

Да се изисква за един инициативен комитет да се съберат набързо 21 души, след което да направят комитет и да съберат 2500 подписа и това решава въпросът с регистрацията - според мен това е абсолютно безкритерийно регистриране на инициативни комитети, които да получат държавна помощ. Това няма никаква връзка към тяхното качество и ефективността на информационната кампания.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени