Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донка Михайлова: НСОРБ не трябва да се занимава с политическа дейност

Петър Бакърджиев: Не е работа на кметовете да пазят правителството

Национално сдружение на общините в Република България

В Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ) има раздор по една позиция за политическата стабилност, която кметовете извън ГЕРБ определят като натиск в подкрепа на правителството. В интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" кметът на Троян Донка Михайлова заяви, че НСОРБ е юридическо лице с нестопанска цел, което по силата на закона, не следва да се занимава с политическа дейност:

Едно от достойнствата на Националното сдружение на общините е това, че то обединява хора с различна партийна принадлежност, които никога не са изразявали политически позиции. Считаме, че това е традицията, която следва да бъде запазена, защото в НСОРБ винаги са търсени решения на важните проблеми на гражданите на нашите общини. Политиката е това, което в определени моменти от историята на организацията, е поставяла под риск бъдещето на тази организация и затова част от Управителния съвет реши, че не бива една такава позиция да бъде изразявана точно в настоящия момент, в навечерието на избори. По време на последното общо събрание в Албена бяха поставени много важни и много интересни въпроси. Тези теми трябва да бъдат изведени на първи план, защото работата на нашето сдружение е точно това.

Разбира се, че не е работа на кметовете да пазят правителството, коментира Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания:

Не мога да намеря връзка между политическата стабилност в България и спирането на евросредствата. Причината за това е, че България мина през две служебни правителства, по времето на които евросредставата не бяха спрени. Към настоящия момент вероятно премиерът знае по-добре каква угроза грози евросредствата. Но към настоящия момент имаме почти блокирана програма за развитие на селските райони. Парите за директните плащания също не са признати от ЕК, позовавам се на публикуваното решение на 14.06.2016 г. в официалния вестник на ЕС, така че имаме блокирана селска програма. Доколкото ми е известно Оперативната програма "Добро управление“ също е блокирана.

Цялото интервю с Донка Михайлова и Петър Бакърджиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени