Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Н. Вуков: България поразява с масовото присъствие на паметници от комунизма

Л. Понкироли: Монументите от тоталитарно време са една исторически книга за съвременниците, която е отвъд политическите интерперетации

Снимка: БГНЕС

"Монументалното изкуство от периода на комунизма - дебати и премълчавания" - това е темата на кръглата маса, която се организира днес в Стара Загора с международно участие. Срещата е посветена на паметниците от социалистическото ни минало.

България е една от страните в Източна Европа, които поразяват с масовото присъствие на такива обекти - с тяхната видимост, монументалност и колосалност. Това обясни за предаването "Преди всички" доцент доктор Николай Вуков от БАН, който е съавтор на книжното изданието "Свидетели от камък":

Тези паметници трябва да бъдат разглеждани като свидетелства на времето, като едни следи от тези десетилетия, но без да бъде изтрит идеологически и политическия фон, който е довел до тяхното създаване. 

Лука Понкироли, другият участник във форума, който също гостува в ефира на програма "Хоризонт", посочи, че не степенува монументите по красота или грозота, а по-скоро се впечатлява от тяхната многочисленост на фона на други страни. Освен общата книга Понкироли и доц. д-р Вуков събират и архив със снимки от български паметници от периода преди 1989 година.

Това е един невероятен ресурс с оглед на туристически инициативи, както и развитието на туризма и привличането на хора, обясни Понкироли, като подчерта, че паметниците от тоталитарно време не бива да бъдат разрушавани:

По-скоро те трябва да останат като свидетелства, тъй като те са една исторически книга за съвременниците, която е отвъд политическите пристрастия и интерпретации.

Цялото интервю с Понкироли и доц. д-р Вуков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна