Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СО на БНР открива новия си сезон

Програмата включва творби на Добринка Табакова, Сергей Рахманинов и Игор Стравински

БНР Новини
Снимка: СО на БНР

На 14 октомври със световна премиера на симфоничната поема „Тракия“ на българската композиторка Добринка Табакова, Симфоничният оркестър на БНР, с диригент маестро Росен Гергов, открива новия си сезон в зала „България“. Ще бъдат изпълнени и две от най-ярките произведения на едни от най-значимите руски композитори – Сергей Рахманинов и Игор Стравински.

Маестро Росен Гергов е лауреат на Първия международен конкурс за диригенти на името на Евгений Светланов през 2007. Неговият запис на творби от Дейвид Чески със Symphony Orchestra of the Norrlandsoperan е номиниран за наградите Grammу през 2008. Гергов има записи за Би Би Си, Баварското радио и ORF Австрия. От началото на тази година е главен диригент на радиосимфониците. За програмата на концерт както и за някои от предстоящите музикални събития младият и амбициозен диригент на състава, маестро Гергов споделя:




Мислих, как да направя програмата за откриването, защото всяко начало е много важно и показва програмната политика на оркестъра ни. Тя включва много произведения на български композитори, както и две родни, световни премиери. За мен беше важно да представяме повече българска музика пред публиката и творби, които не са свирени и познати. Затова се спрях специално на  Добринка Табакова, с която ще открием концерта. Спрях се на нея, защото тя е млада и талантлива българка, която прави голяма кариера по света и е композитор на бъдещето. Музиката й е много интересна и заслужава да бъде представена. Имаме и един прекрасен солист от Австрия – Юлиян Хеденборг. Избрах него, тъй като той представлява генерацията на младите и още необуздани музиканти, които имат голяма харизма и енергия. Успява да запали публиката. Цялото му излъчване е вдъхновяващо и инспириращо. Той ще свири втория концерт за пиано на Рахманинов. И за финал, избрах „Петрушка“ от Стравински. Това е едно много виртуозно произведение за оркестъра. Предизвикателство е да се свири, независимо от какъв клас е оркестъра.  Винаги е трудно. Това не е произведение, което е изпълнявано много често в България. Повече се свири „Жар птица“ и „Пролетно тайнство“, и затова избрах „Петрушка“. Програмата е много интересна за публиката и ще стане един хубав концерт.“




Младата и талантлива българска композиторка Добринка Табакова е родена в Пловдив, но живее и твори в Лондон. Започва да композира от крехка възраст. Албумът  с музика на Табакова „Струнни пътеки” е номиниран през 2014 г. в две категории на 56-ите награди „Грами” в Лос Анжелис, включително в тази за най-добър класически албум. И тази година тя бе номинирана за наградата „Грами” и избрана за написването на Кантата, с която сънародниците на Уилям Шекспир отбелязаха 400-ия юбилей от неговата смърт. Световната премиера на творбата, озаглавена от авторката „Безсмъртният Шекспир“, беше през април 2016 г., на тържествен концерт в катедралата „Света Троица” в Стратфорд-он-Ейвън, където е погребан Шекспир. Кантатата ще бъде представена скоро и в София. За радостта и честта да бъде открит новият сезон на СО на БНР с премиера на нейно произведение, споделя създателката на симфонична поема „Тракия“ – Добринка Табакова:




Работя с този оркестър от десет години и сега да имам честта да съм на такова челно място в Сезон 2016/2017, е наистина голяма привилегия. За първи път работим с Росен Гергов на този концерт. Много се радвам да се срещна с колеги от оркестъра. Обичам да говоря за произведенията си. Считам, че е много важно композиторите да правим всичко възможно, за да поканим слушателите в нашия свят. Най-ценно е музиката да е жива и да бъде представяна от нас – живите композитори. Това е начинът, по който тази култура ще пребъде. Поемата се нарича „Тракия“. Това е първото ми симфонично произведение. Писах го като студент и сега го адаптирах за тази премиера в София. Вдъхновено е от природата на Тракия и нейните ярки контрасти между низината и планините. Има и нотка носталгия.








Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна