Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Гаджоков: Отписват от вота огромни общности само за да не допуснат голям брой секции в Турция

Стефан Манов: В момента българската демокрация е пред принципен въпрос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следя изборните процеси вече повече от 10 години и такава ситуация – по-малко от три седмици преди изборите да се чудим къде как и с какво ще гласуваме, не сме виждали. Това каза за предаването "Преди всички" инж. Стефан Манов, който живее и работи във Франция. Той припомни, че по време на изготвянето на кодексите на Манолова и Фидосова е имало месеци за дебати и настоящият Изборен кодекс се явява отстъпление. Настоящето законодателство е изготвено за броени дни и без обсъждане и затова показва дефекти, убеден е той:

Една от двете главни теми, които изкристализираха логично, а именно вотът извън страната и въпросът за действителността на президентския избор след три седмици! Не за действителността на вота "не подкрепям никого", а изобщо за действителността на президентския избор, защото в момента има заложена не една, а две мини в досегашната ситуация, които неминуемо ще изгърмят в упреци за конституционност на проведения избор след три седмици.

Според Манов, промените, които НС ще обсъди днес, няма да решат проблемите:

Не можеш да избереш никого! Дървено желязо няма! В момента, правейки тези гласове валидни и да се броят в изборния резултат, навлизаме още по-дълбоко в абсурда, но искам да ви обърна внимание – в Конституцията на Република България е ясно казано, че за втори тур, ако има такъв, отиват двама кандидати. Методиката за определяне изборният резултат за президентски избори в Изборния кодекс допуска на втори тур да отидат трима-четирима и повече кандидати, вярно – в някакви сложни хипотези, ако вторият и третият, например, имат абсолютно равни валидни гласове, до единица. Но, животът е изтъкан от иронии. Какво ще се случи утре, ако вторият и третият имат равен брой. И тримата ли ще отидат на втори тур и ще нарушим ли Конституцията? Писане на законодателството на коляно, в екстремна ситуация, по нощите – и не визирам днешния момент, а говоря преди четири-пет месеца, не може да доведе до друго, освен до една хроника на една предизвестена катастрофа.

В момента българската демокрация е пред принципен въпрос. Има ли български граждани, които могат да бъдат лишени от избирателно право и как ще ги лишим – чрез технически хватки, ще режем секции или какво? Искам да ви кажа, че този проблем, този казус, е един лакмус. Той разкрива същността на един дребнав, домошарски подход, в който всичко се смята единствено през призмата на краткосрочен, дори не и средносрочен политически интерес.

Правната комисия в НС разглежда 12 законопроекта за изменение на Изборния кодекс. Според Манов обаче всички те са "ялови":

Волно или неволно в тях отсъства една преходна разпоредба, уреждаща сроковете в Изборния кодекс. Тъй като срокът и за отпечатване, и за определяне на техническите характеристики на бюлетината, и за определяне на секциите извън страната, изтекоха. Ако днес или утре парламентът промени Изборния кодекс, това няма да влезе в сила за тези избори.

Красимир  Гаджоков, който живее и работи в Канада, но следи и изборния процес в САЩ, допълни, че сънародниците ни отвъд Океана също са притеснени от промените и се отдръпват от изборния процес:

Не мога да говоря от името на всички българи в чужбина, но мога да говоря от името на доста активни българи в чужбина, които участвахме много през годините, за да събудим нашата диаспора да участва в българския политически живот, независимо че живеем далече от България и честно да ви кажа, ние сме потресени от играта с вота на българските граждани в чужбина. Наблюдаваме колко лесно и произволно се мятат народните представители от една промяна в друга, орязват тотално и грубо нещо постигнато. Колко бързо се отписват огромни български общности само и само да не бъде допуснат голям брой секции в Турция, защото те самите си го казаха.

Българските граждани в САЩ бяха много силно отблъснати от всичко това, което стана в последните месеци. Неслучайно през 2014 г. там имаше 42 секции и чакахме, ако тоя път нямаше такива промени, каквито хрумнаха на депутатите, очаквахме да има много повече секции, но те се отдръпнаха. В момента има 36 секции там и е много интересно коя ще е тази една, която ще отпадне и на базата на какви критерии ще отпадне, при положение че няма никакви критерии, записани нито в Избирателния кодекс, нито ЦИК.

В Канада ще има 6 секции, допълни Гаджов, който също акцентира на пропуснатите срокове в Изборния кодекс.

Интервютата на Таня Величкова със Стефан Манов и с Красимир Гаджоков можете да чуете от звуковите файлове

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна