Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономически анализ на БАН: 2,9% икономически растеж за 2016-а и по-слаб през идните 2 години

Снимка: архив

Икономистите на БАН коригираха с процент нагоре прогнозата си за растежа на икономиката през тази година. По техни данни страната ни е натрупала рекорден фискален резерв и експертите не изключват годината да приключи с излишък.

Институтът за икономически изследвания на БАН огласи свой анализ, според който икономическият растеж за тази година ще бъде 2,9%. В документа се прогнозира, че положителната тенденция ще бъде краткотрайна и няма да се пренесе в следващите две години, коментира доц. Виктор Йоцов, който мотивира очакванията за забавяне на растежа така:

Евентуалните данни за по-добър туристически сезон все още не са излезли, макар че има такива индикации. Селскостопанската година вероятно също ще е по-добра. През 2017 година очакваме леко забавяне на темповете именно поради факта, че външният сектор няма да може вече да даде този положителен растеж. Оставаме да разчитаме само на вътрешните фактори, а те за съжаление се развиват доста бавно.

На фона на растежа на икономиката и на рекордния фискален резерв, за първата половина на годината намаляват и лошите кредити, предупреди доц. Григор Сарийски:

Кредитите, които са просрочени до 90 дни, при тях пък има увеличение на дела - от 3,6 процента до 5,2  процента в края на първото полугодие. Кредитите, които са реализирани, тези кредити, които са с големи закъснения, кредити в група "Загуба" чисто и просто банките придобиват активи срещу тях.

Според икономистите на БАН, раздвижването на кредитния пазар се дължи на рефинансирането на стари кредити. Очаква се да продължи и понижението на лихвите на банките по депозити и по кредити.

Има положителни тенденции, но сме много далеч от онова натрупване, което имат развитите икономики, към които постоянно се причисляваме и се сравняваме с шведски модел, немски модел и т.н. Това подчерта в интервю за предаването "Нещо повече" преподавателят по макроикономика Искрен Пенчев:

За да има какво да преразпределя премъдрата държава, то трябва да бъде натрупано като производствени блага в обществото.  

Пенчев дефинира като един от големите проблеми в обществото липсата на усещането за справедливост и липсата на гордост, че някой е създал нещо, дал е работа на други, дал е възможност на други да се развиват:

Всеки един съвсем лесно и безнаказано може да открадне всеки един бизнес, всяка идея. Да се възползва от труда, усилията и реска, които е поел някой друг. 

Още по темата - в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна