Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на пловдивското село Труд се готвят да блокират пътя Пловдив – Карлово

| обновено на 20.10.16 в 08:46
Пресконференция за протеста в с.Труд
Снимка: БГНЕС

Жителите на пловдивското село Труд повече от година страдат от непоносимата миризма, носеща се от Централата за преработка на биомаса. Тя е на фирма "Билд Инвест Сит" ЕООД и се намира в непосредствена близост до населеното място. Съоръженията на централата обработват силаж и оборска тор, от които се  добива биогаз чрез ферментация. Хората са категорични, че въздухът в селото системно се замърсява. По техни сигнали са правени няколко инспекции, но отчитаните до момента резултати показват, че стойностите на замърсяване са в норма. От инициативния комитет, обявил се за закриване на централата, са категорични, че институциите не си вършат работата, а местната власт е безсилна да реши проблемите им, затова тази вечер те се събират на протестно шествие в центъра на селото, готвят се да блокират в 18 часа пътя Пловдив – Карлово.

Междувременно на пресконференция в сряда директорът на РИОСВ - Пловдив Стефан Шилев уточни, че до момента заради нарушения на екологичното законодателство на оператора са наложени три санкции - за нерегламентирано заустване в реката на битови отпадни води, за емитиране нива над нормите на газове серен диоксид и азотни оксиди, както и заради непредставяне на документи за управление на отпадъците.

Във връзка с тези многократни сигнали са извършени проверки, като е установено наличие на миризма на територията и до оградата на инсталацията. Това, което направихме, е да изискаме от Изпълнителна агенция по околната среда разполагане на мобилна станция за измерване на емисии в близките къщи. Резултатите показват, че няма превишаване на нормите на газове, които са по българското законодателство. Освен това беше издадена заповед за комисия по инструкциите за миризми. Денят беше избран произволно и представител на инсталацията беше поканен, когато вече беше на място там комисията. Заключението на комисията е, че на място не е установено наличие на миризми – каза Шилев.

Това е контролирано изпускане, понеже миналата година и тази година през летния сезон миришеше, хората го усещат основно след 18 часа, но след като РИОСВ започнаха по-чести проверки, тези миризми започнаха след полунощ да се усещат - заяви кметът на село Труд Красимир Минков.

Населението на село Труд смята, че е излъгано, което е факт, защото когато се е получило инвестиционното намерение, инвеститорът твърди, че ще преработва био маса от растителен характер. На база това са издадени и съответните документи от страна на МОСВ и на Община Марица. Аз заставам на страната на жителите и ще съм с тях, за да установим заедно дали има миризма или няма - коментира кметът на община Марица Димитър Иванов.

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Ана Марлакова, представител на инициативния комитет на протестиращите от село Труд, каза:

Тази централа за електро- и топлоенергия от биомаса и е само на 260 метра от последната къща на селото и на 40 метра от гробищния парк. С това са запознати абсолютно всички институции, като започнем от Пловдив и стигнем до всички министерства в София, включително и до премиера Бойко Борисов. Тази централа ни обгазява. Децата ни се разболяха, възрастните хора ни се разболяха. Ние се борим за чистия въздух на това село.

Цялото интервю със Стефан Шилев, Красимир Минков, Димитър Иванов и Ана Марлакова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени