Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиан Дулиен: СЕТА ще предопредели как Европа ще действа в глобалната търговска система

Себастиан Дулиен
Снимка: You Tube

Не съм сигурен, че СЕТА е чудесно споразумение. Все още има много притеснения, които остават на дневен ред, но потенциалният негативен ефект от това да не бъде подписано е много по-голям, заяви пред "Хоризонт" германският икономист Себастиан Дулиен. В специално интервю за "Събота 150" той подчерта, че страните трябва да ратифицират търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, защото ако Европа се провали в подписването му, тя няма да успее да оформи глобалната търговия според собствените си ценности:

Директният ефект от търговското споразумение с Канада ще бъде ограничен. Канада не е толкова голям търговски партньор. Дори и да изчезне, това няма да е толкова важно. Смятам, че важността на СЕТА е в това как Европа може да действа в глобалната търговска система. Това е много амбициозно търговско споразумение. То въвежда много амбициозни правила и първото по рода си, което Европа сключва. Ако сега съюзът се провали в подписването на СЕТА, той може да е поставен в ситуация, в която няма да може да преговаря по други подобни споразумения.

Не бих казал, че отказът от подписването на това споразумение ще покаже, че Европейският съюз не е стабилен. Това обаче ще е ясен сигнал, че не е единен по време на преговорите на подобни споразумения, допълни Дулиен:

Това ще покаже, че има разминавания на това какви са нуждите и очакванията на регионално ниво от отделните държави и на европейско ниво. Също така това би било доказателство, че институциите, които имаме в момента, не са достатъчно способни да формират консенсус. Ако обаче СЕТА се случи, може би ще има възможност за предоговаряне на търговското споразумение със САЩ. В противен случай САЩ ще могат да рамкират глобалната търговска мрежа, докато Европа ще изгуби възможностите си да я оформи според собствените си ценности.

Относно трансатлантическото търговско споразумение със САЩ Себастиан Дулиен отбеляза:

ТТИП е друга история. В преговорите между САЩ и Европейския съюз стана ясно, че има различия, които може би не могат да бъдат премахнати. Не съм сигурен дали Щатите биха позволили намесата на международен съд като начин за защита на инвеститорите. Затова мисля, че търговското споразумение със САЩ може да бъде спряно. Не казвам, че трябва да спрат разговорите, но Европейският съюз трябва да бъде твърд с исканията си - от типа: "или ги приемате, или ставаме от масата за преговори". Тогава най-вероятно всичко ще бъде прекратено.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна