Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Мишел Дьо Уал: Валония отправя посланието, че Европа боледува

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има нещо дълбоко смущаващо в тезата, че търговското споразумение между ЕС и Канада е Алфата и Омегата на цялостния европейски икономически подем. Това каза в специално интервю за БНР професорът по политически науки в Свободния университет на Брюксел Жан-Мишел Дьо Уал:

Ако канадците в крайна сметка решат, че това споразумение не е добро  - то тогава толкова по-добре, че Валония се намеси. Това би доказало, че спокойно можем да продължим да си живеем и без този договор. СЕТА няма да промени международната търговия на Европа.

Запитан не рискува ли премиерът на Валония Пол Маниет да си навлече сериозни проблеми едновременно с федералното правителство на Белгия, с Еврокомисията и с останалите държави-членки, ако проточи още нещата и провали срещата на високо равнище ЕС-Канада, планирана за идния четвъртък, Дьо Уал отговори така:

Точно този модел на разсъждение притиска държавите или правителствата, когато те не са съгласни с ЕК. Те са подлагани на шантаж. Казва им се - всичко или нищо. Вие ще бъдете главните отговорни за цялостния провал и затова трябва да преглътнете определени неща, които вашето население не желае. Учуден съм от огромния натиск, който се оказва над правителството на Валония в името на аргументите, които споменахте. Ами унгарското правителство на г-н Орбан, което погазва всички европейски ценности и цяла серия от европейски регламенти? Никой не му оказва такъв монументален натиск. Същото важи за властта в Полша. Няма ли двоен стандарт? Въздържаме се спрямо десния популизъм, но шантажът е максимален към онези, които искат социална политика. Не знам докъде може да стигне Пол Маниет. Той каза, че СЕТА по принцип е един добър договор и че Канада е приятел на Валония и Белгия. Аз, както и други коментатори, се питам кое налага договорът за свободна търговия да бъде подписан точно сега? Какво толкова ще стане, ако СЕТА бъде подписано след една седмица, 15 дни или повече? Не смятам, че шантажът води до повече демократична легитимност да ЕС.


В отговор на въпрос какви послания отправят от федералната област Валония с блокирането на споразумението СЕТА, Жан-Мишел Дьо Уал изтъкна:

Те искат да отправят послание, че Европа боледува, Европа няма демократична легитимност. Именно защото непрестанно подписваме споразумения за свободна търговия, социалната защита на европейците страда. Ето защо ЕС става непопулярен, тъй като не разбира по какъв начин европейците желаят да живеят. Време е да спрат компромисите със собствените ни ценности. И смятам, че нашето Валонско правителство се опита да се вслуша в своите избиратели и да упражни демократичната си легитимност.

Естествено, тази малка психодрама се разиграва в особен политически момент за Белгия. По същия начин, по който БРЕКЗИТ дойде поради вътрешнополитически съображения, очевидно има белгийски политически съображения, които нямат нищо общо с подписването на един договор с Канада. Това не отменя нуждата от демократична легитимност за тези международни споразумения.

Дали Комисията не е обърнала достатъчно сериозно внимание на едно регионално правителство с демократични правомощия или пък федералната власт в Брюксел не е информирало навреме валонците?

Мисля, че и двете са възможни. Не е съвсем сигурно, че хората, отговарящи за отделните досиета по споразумението, са си давали сметка ,че едно регионално правителство като Валонското има правото да блокира целия договор.

Очевидно е, че националните правителства винаги експлоатират и злоупотребяват с европейските въпроси. Когато г-н Камерън даде обещание за референдум относно членството на Великобритания в Евросъюза, той го направи заради чисто британски вътрешни съображения. Той не мислеше, че ще го изгуби и това ще има последици. Но не вярвам, че местната власт във Валония иска да си разчисти сметките с федералното правителство на Шарл Мишел.

Наистина начело на Валония е социалист - Пол Маниет е великолепен специалист по европейските въпроси. В предишното си амплоа той беше преподавател в моя университет и беше считан за един от петимата най-добри експерти по евроинтеграция. Така че тук не става дума за някакъв евроскептик, антиевропеец, точно обратното. Другият партньор в коалицията на Валония е една християндемократическа партия, която членува в ЕНП. Следователно, не говорим за евроскептични сили.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна