Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева: Мосул ще падне бързо, защото в САЩ предстоят избори

В Сирия се води прокси-война между САЩ и Русия, казва журналистът

Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

В интервю за педаването "Събота 150" журналистът Елена Йончева прогнозира бързо и успешно завършване на битката за Мосул, защото в САЩ предстоят избори и това би било добър сигнал за един от кандидатите:

Различните страни имат различен интерес по отношение на втория по големина град в Ирак Мосул, който е и център за добив и преработка на петрол. Предполагам, че Турция ще установи своя контрол там и ще даде добър урок на Кюрдската работническа партия. От друга страна ислямистите, които са около 10 хиляди души, най-вероятно ще се споразумеят под някаква форма – обикновено става дума за пари – и голяма част от тях ще се опитат да се изтеглят към Сирия.

Има обосновани съмнения, че терористите ще тръгнат към Сирия. За откриването на път към Сирия говори и лидерът на Хизбулла, припомни журналистът.

Запитана за стратегическото отлагане на победата над "Ислямска държава" Йончева уточни, че въпросът е кой иска победа над "ИД":

"Ислямска държава" или десетките ислямистки групировки в Сирия доскоро се разглеждаха като ефективно оръжие за свалянето на Башар Асад. Битката срещу тях е по-скоро една телевизионна битка, отколкото реална. Основната цел е свалянето на Асад, а след това ще се види по какъв начин ще се преговаря с различните ислямистки групи. В Сирия се води прокси-война между САЩ и Русия, като една от страните използва различни местни джихадистки групировки.

Алепо е град, в който има и джамии, и синагоги, и църкви, разказа още Елена Йончева, която неотдавна посети района и засне документален материал:

Има голяма християнска общност, предимно арменци. Това, което аз видях в тази част на града – всички тези църкви действаха, не бяха разрушени, училищата и университетите работеха. Всъщност това е един жив град, ежедневно обстрелван от една малка част, превзета от джихадистите. Училищата там са превърнати в бази на различните терористични организации. Ислямистите са забранили на децата да ходят на училище. Т.е. там няма действащи училища, бомбардират се бази на ислямистите. Сградите на медицинските учреждения в Източно Алепо по същия начин са превърнати в бази. В Източно Алепо все още живеят около 80 хиляди души. Има разположени седем хуманитарни коридора, които на практика са минирани и тези хора се явяват заложници на тези джихадистки групировки.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна