Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флоренсия Абате: Мачистката култура е пагубна за жените

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целта ни е да обърнем вниманието на обществото към насилието над жените и неравнопоставеността им в ежедневния ни живот, които са част от нашата култура. Искаме да покажем, че с насилието не се свиква. Затова искаме да накараме хората да се замислят, а управляващите - да създадат политики за превенция и в помощ на жените жертви на насилие. Това каза в интервю за „Хоризонт“ Флоренсиа Абате, журналист, представител на аржентинското движение „Нито една повече”, което бе и организатор на мащабен протест срещу насилието над жени:

Миналата година организирахме първата си акция в столицата Буенос Айрес, на която се стекоха над 200 000 души. Протести заляха и редица други градове в Аржентина, но този отклик беше неочакван за нас, тъй като бяхме малка група журналисти и правозащитници. Явно е, че проблемът е много наболял. В Аржентина има много женски организации, които се борят срещу фемицида. Нашето движение намери много последователи в други страни от Латинска Америка. Те организираха протести под надслов „Нито една повече” в Мексико, Уругвай, Чили, Перу, Боливия.

Поводът за мегашествието в защита на правата на жените бе бруталното убийство на 16-годишно момиче, което преди това било изнасилено от наркодилъри.

Когато миналата година организирахме протеста, много политици си направиха снимки с плакати от типа „Не на насилието”. Това е добре, но въпросът е какво следва, признава още Флоренсия Абате.

Запитана как може да се преодолее проблемът с насилието над жените, Абате отговори:

Това е проблем на нашата култура. Това трябва да се промени, да се даде гласност на проблема, както и на икономическото неравенство. В Аржентина около 76 % от домашната прислуга са жени, а това е много нископлатена работа. Отпуската за майчинство също е изключително кратка. Не са много фирмите, които предлагат детска градина за децата на служителите си. В крайна сметка, най-често на жените, когато родят, им се налага да напуснат работа, за да отглеждат децата си или да дават половината от заплатата си за детегледачка. Мачистката култура възпрепятства професионалното развитие на жените. В резултат на това много жени - жертви на домашно насилие, не могат да напуснат съпрузите си, защото са материално зависими от тях. Държавата трябва да насочи усилията си към промяна на тази ситуация. А докато се промени културата, държавата трябва да осигури помощ за жертвите на насилие и центрове за настаняване, където те могат да имат покрив, докато си намерят нов дом.

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени