Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасен ли е парк "Бедечка" от застрояване

Снимка: Община Стара Загора

Мен ме озадачи фактът, че юрисконсултът на Община Стара Загора не изпълнява решенията на Общинския съвет, а защитава оставането на същия този Подробен устройствен план (ПУП), който предвижда застрояване. Това заяви в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" народният представител от Реформаторския блок Димитър Танев:

На 19 октомври Върховният административен съд наистина имаше заседание. Смея да твърдя, че беше пропусната една златна възможност, която можеше да позволи чрез отмяната на този ПУП да няма нито едно издадено строително разрешение. Това всъщност е целта. Това беше и решението на Общинския съвет и аз зададох въпроса: "Чии инструкции изпълнява този юрисконсулт?“.

Имотите в "демократична" България бяха заличени. Нотариалните актове бяха дадени на един холдинг и хората се оказаха без имоти. Това коментира Тихомир Томов, общински съветник в Стара Загора и един от активистите за запазване на парка "Бедечка“:

Това всъщност беше една от причините да се води дело за отмяна на плана за застрояване и за обявяване на решението на Общинския съвет за нищожно, тъй като всички знаем и прокуратурата знае, че това решение не е публикувано в 7-дневния срок в Държавен вестник. Публикуван е след четири месеца и то само с една точка от него, което е фрапантен случай. Прокуратурата в Стара Загора направи проверка за законосъобразността и се учудвам как не са го видели това нещо.

Цялото интервю на Димитър Танев и Тихомир Томов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени