Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивата на въглероден диоксид в атмосферата са се увеличили над критичната граница

Снимка: БТА

Нивата на въглероден диоксид в атмосферата са се увеличили над критична граница и може да не спаднат през следващите няколко поколения. За това алармира Световната метеорологична организация, цитирана от Би Би Си.

През 2015 г. за първи път беше премината границата от 400 молекули въглероден диоксид на всеки един милион молекули в атмосферата. Очаква се обаче през настоящата година нивото от над 400 на един милион частици да се запази трайно, сочи проучване на Световната метеорологична организация. През 2015 г. е имало увеличение също на парникови газове като метан и диазотен оксид. Цялостното повишение на такива газове от 1990 г. до 2015 г. е довело до 37 процента увеличение на човешкото въздействие върху затоплянето на атмосферата.

От една страна, учените отдават високите нива на въглероден диоксид на природното явление "Ел Ниньо". То води до суша в тропическите региони и по-малко растения, които могат да преработват парниковия газ. Заради сушата е имало и повече пожари, които също са довели до повече въглероден диоксид. Въпреки че "Ел Ниньо" вече е преминал, човешкият фактор остава налице, посочват от организацията.

Без да се справим с емисиите на въглероден диоксид, не можем да се справим с климатичните промени и да запазим увеличението на температурите под 2 градуса по Целзий над нивата от преди индустриалната ера. Това обясни генералният секретар на организацията Петери Таалас. Той призова също държавите да се концентрират върху прилагане на Парижкото споразумение за климата, което има за цел да ограничи глобалното затопляне.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна