Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има шанс за СЕТА, договорът е полезен за европейците

Българското правителството одобри подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА). Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между Евросъюза и Канада. Това стана на фона на отказа на Валония да подпише Споразумението и да блокира засега усилията на ЕС и Канада да ратифицират договора.

Смятам, че преговорите на ЕС с Канада имат шанс и Споразумението няма да бъде провалено заради казуса с Валония, коментира за Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП Емил Радев. 

Според него вътрешнополитическите битки в Белгия спират това споразумение и ЕС става заложник на Валония и по точно на нейния премиер социалист. Става дума за противопоставяне на премиера на Валония с дясноконсервативното правителство на Белгия.

Въпреки това смятам, че това полезно за европейските граждани ще бъде подписано, защото този търговски договор ще даде на европейските износители, оборотът ЕС - Канада ще се увеличи с 12 милиарда евро годишно, ще се създадат 14 000 нови работни места в Стария континент, стоките ще бъдат по евтини за всички европейци, заяви Емил Радев.

Според него с подписването на СЕТА бюрократичните бариери ще бъдат премахнати и то без да се засягат европейските стандарти за качеството на храните, за околната среда и за трудовите права, като самата в Канада ще бъдат подобрени трудовите права по примера на ЕС.

Европейският потребител не трябва да се опасява, споразумението гарантира правата и високите стандарти на ЕС. Това е бъдещето на света, защото Европа ще стане много по-конкурентна. Всички европейски фирми ще имат достъп до обществените поръчки в Канада и така пазарите в тази страна ще станат достъпни и за нас, категоричен беше Радев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна