Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Странната двойка“ - пред публика на 28 октомври

Премиерното заглавие в Сатиричния театър излиза под режисурата на Андрей Аврамов

Публиката ще се срещне със „Странната двойка“ на Нийл Саймън на 28-и октомври в Сатиричния театър в София. Режисьор на спектакъла е Андрей Аврамов, който разказа в ефира на „Хоризонт“, че главната тема в пиесата е приятелството:

Авторът я разработва с много хумор, с тънко наблюдение на  човешките взаимотношения и забележително драматургическо майсторство, казва Аврамов и припомня, че Нийл Саймън е един от най-добрите комедиографи на нашето съвремие.

Самата пиеса има дълга и необичайна съдба. Първообразът на „Странната двойка“ е създаден преди повече от половин век и се оказва толкова устойчив, че образите на двамата герои – с взаимно изключващи се характери, през годините претърпяват редица превъплъщения, като стават част от бродуейска версия, филм за голям екран, телевизионна поредица и анимационен филм.

В момента един от американските канали показва вече трети сезон телевизионен сериал със същото име, разказва режисьорът и добавя:

Самият автор актуализира пиесата си и успешно я ситуира в 21 век и това е вариантът, който зрителите може да видят в Сатиричния театър.

Любопитен детайл е, че за изходна точка на тази пиеса са послужили отношенията на драматурга с неговия брат.

Нийл Саймън деликатно ни напомня, че приятелството е трудно изкуство, казва още Андрей Аврамов:

„Странната двойка“ се състои от двама несъвместими герои-приятели, които по силата на обстоятелствата живеят под един покрив. И тази  несъвместимост поражда цяла серия, цяла каскада от недоразумения и конфликти и поставя на изпитание тяхното умение да бъдат толерантни един към друг в името на истинското приятелство.

Подробности за спектакъла ще научите от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.