Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойче банк изненадващо излезе на печалба през третото тримесечие

Дойче банка обяви в четвъртък, че през третото тримесечие е излязла на нетна печалба в размер на 278 млн. евро в сравнение с нетна загуба от цели 6 млрд. евро през същия период на миналата година.

Водещата германска банка също така отчете повишение с 2 на сто и на нетните си приходи до 7,5 млрд. евро.

През последното тримесечие германският кредитор задели допълнително 501 млн. евро за съдебни разходи и заяви, че "работи усилено" за уреждане на спора с Министерството на правосъдието на САЩ във връзка с глобата в размер на 14 млрд. долара, наложена от американските правосъдни органи относно некоректните продажби на ипотечно гарантирани книжа преди световната финансова криза.

Предстоящото споразумение с Министерството на правосъдието, което се очаква да възлезе на милиарди долари, провокира солиден спад на акциите на Дойче банк и засили опасенията за това, дали големият кредитор разполага с достатъчен капитал, за да покрие потенциалните загуби и да отговори на нормативните изисквания. Акциите на Дойче банка се понижиха с 41% през настоящата година – повече от два пъти по-силно, отколкото спада, който отчете общият индекс Stoxx Europe 600 banks index.

Голямата загуба от 6 млрд. евро на банката за третото тримесечие през миналата година се дължеше на отписване на стойността на банкови инвестиции и на други активи на кредитора. Този период отбеляза началото на многогодишно съкращаване на разходите и план за възстановяване на Дойче банк от страна на нейния тогавашен нов главен изпълнителен директор Джон Краян.

Ние продължаваме да осъществяваме добър прогрес в преструктурирането на банката. През последните седмици обаче тези позитивни развития бяха засенчени от вниманието във връзка с нашите преговори, касаещи обвиненията, отправени от правосъдните органи в САЩ, което има нарушаващ спокойствието ефект. Банката работи усилено, за да бъде постигано решение по въпроса колкото се може по-скоро, заяви Джон Краян при днешното представяне на финансовия отчет за третото тримесечие.

Във връзка с тези обвинения Дойче банк повиши обема на заделените средства за покриване на съдебни разходи, като нейните резерви за процесуални процедури бяха повишение през третото тримесечие до 5,9 млрд. евро от 5,5 млрд. евро в края на юни.

Европейските инвеститори реагират позитивно на изненадващите печалби, отчетени от банката през третото тримесечие, като в началото на днешната търговия акциите на Дойче банка нарастват с 2,2%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна