Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели могат да наемат за стаж или обучение безработни до 29 г. по схема "Младежка заетост"

Снимка: БГНЕС

По схема "Младежка заетост", финансирана по ОП "Финансиране на човешките ресурси", работодатели могат да наемат за стаж или обучение безработни на възраст до 29 години. Работодателите получават в рамките на шест месеца парите за заплати и осигуровки на младите, които стажуват. За тези, които се обучават, се плащат 90 процента от минималната заплата за същия период. Още шест месеца работодателят получава средства за социални и здравни осигуровки, ако след края на стажа остави на постоянен трудов договор наетите по схема.

Работодателят, възползвал се активно от схемата "Младежка заетост", вижда рекламата по телевизията, решава и отива в бюрото по труда "Възраждане". Получава разяснения и кандидатства. Подбира младежите след серия от интервюта:

На тези интервюта запознах младежите с това, което им предстои, какво очаквам аз от тях и какво ще се случи след завършване на тази схема. Стартирах с осем младежи, пет останаха на работа. В момента имам още три-четири разкрити работни места – обясни работодателят Георги Георгиев.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна