Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Швейцария ще се състои ключова фаза в преговорите по Кипърския въпрос

Известният швейцарски курорт Мон Пелерин ще бъде домакин на ключова фаза в преговорите по Кипърския въпрос, която ще определи резултата от тях. В него от 7 до 11 ноември лидерите на двете етнически разделени кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще дискутират проблемите на територията и териториалните корекции при федералното обединяване на страната. Мястото и времето на срещата бяха окончателно решени след продължилата близо 5 часа и завършила в полунощ среща на лидерите.

Териториалното уреждане е един от най-трънливите и болезнени въпроси с възлово значение за обединението на Кипър като федерация с две зони – на кипърските гърци и кипърските турци. На преговорите в Швейцария за първи път в продължаващия пето десетилетие мирен процес ще бъдат обсъждани конкретни карти, области, населени места.

Двете страни имат сериозни различия по бъдещото териториално устройство, за което са прокарали много "червени линии", засягащи стотици хиляди хора. Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ трябва да приемат взаимни отстъпки, като са подложени на изключително силен политически, икономически, социален натиск.

Кипърските гърци искат по-голям процент от окупираните територии да премине към тяхната администрация, в съответствие със съотношението между населението в двете части на разделената страна, което ще даде възможност около 60% от бежанците – около 100 000 души, да се върнат по родните си домове. Една от най-оспорваните е съдбата на град Морфу и селскостопанският район около него, който е поставен като "червена линия" и от двете страни.

Без решение по бъдещите териториални корекции не може да се затвори главата за връщането на собствеността и изплащането на компенсации на бежанците от двете общности, което също е ключова глава в преговорите.

Лидерите на двете кипърски общности вече изразиха надежда, че задграничната им среща ще проправи пътя за последната фаза на преговорите в съответствие с общата им ангажираност да постигнат споразумение в рамките на 2016 г. Ако те се договорят по териториалния въпрос, следва конференция заедно с представители на страните-гаранти Великобритания, Гърция и Турция по проблемите на сигурността и гаранциите на бъдещия федерален Кипър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна