Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО ще помага за спиране на нелегалната миграция през Средиземно и Егейско море

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО ще продължи да помага на Европейския съюз в борбата с нелегалната миграция, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. На срещата си в Брюксел министрите на отбраната от държавите членки са се договорили да бъде удължена мисията на НАТО в Егейско море, която иначе трябваше да приключи в края на 2016 г.

Благодарение на съвместните ни усилия заедно с Гърция и Турция потокът на мигранти намаля значително. По тази причина снощи решихме да удължим разполагането на наши сили в Егейско море. Променяме ситуацията, като благодарение на сътрудничеството си постигаме повече, отколкото бихме могли в изолация, обясни Столтенберг.

Генералният секретар каза също, че НАТО ще помага и на европейската мисия "София", която е насочена срещу трафика на хора в Средиземно море.

Ситуацията в Средиземно море остава много сериозна. Продължаваме да ставаме свидетели на нелегален трафик на хора и на рекорден брой загинали. Снощи съюзниците от НАТО решиха, че новата операция на Алианса "Морски страж" ще подкрепя операцията на ЕС "София". До две седмици кораби и самолети на НАТО ще бъдат в централното Средиземноморие, допълни Столтенберг.

Турция обаче е против удължаването на мисията на НАТО в Егейско море, предаде Ройтерс. Намаляването на мигрантите, които се опитват да достигнат Гърция, означава, че вече няма нужда военни кораби да патрулират в района на турските брегове. Това е обяснил турският военен министър Фикри Ъшък на колегите си в Брюксел. Това беше временна мисия и целта ѝ беше постигната, не е необходимо да бъде продължавана, каза днес Ъшък пред репортери.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна