Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Странната двойка“, или приятелството като изкуство

БНР Новини
Константин Икономов (вляво) и Светломир Радев в сцена от спектакъла
Снимка: Елена Ненкова
Комедията на американския драматург Нийл Саймън е най-новият спектакъл в афиша на Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Преводът на пиесата и постановката са дело на Андрей Аврамов, който има вече няколко спектакъла по пиеси на Саймън.
„Странната двойка“ е пиеса за приятелството, за приятелството като изкуство. За да има истинско приятелство, трябва да има и толерантност, и компромис, трябва да има уважение към личността. Днес ние някак си се „събираме“ в себе си, а тези, които са живели по-дълго, знаят какво значи общуване - живо човешко общуване, а не чрез телефоните и имейлите, и не чрез социалните мрежи. Дори в театъра, когато свърши репетицията и имаме нужда да си кажем нещо по спектакъла, аз виждам половината са си заврели погледите в телефоните – дори и тогава! Заради това ми се струва, че пиесата е важна, актуална и смислена. И този, който има чувствителност да поеме тези неща, извън смешните ситуации и реплики, извън забавлението, той е зрителят за тази пиеса.
Константин Икономов, Милена Аврамова и Ирина Първанова в сцена от спектакълаРолите на „странната двойка“ приятели изпълняват актьорите Константин Икономов (Феликс) и Светломир Радев (Оскар), в партньорство на сцената с Мартин Каров, Богдан Казанджиев, Явор Борисов, Милена Аврамова и Ирина Първанова. Сценографията е на Невена Белева.


Премиерата е на 28 октомври в Сатиричния театър „Алеко Константинов“.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.