Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бояново на протест срещу решението на МС за настаняване на бежанци в района

| обновено на 29.10.16 в 14:22
Снимка: Boyanovo - личен архив

Масов протест срещу изграждането на център за бежанци се проведе в елховското село Бояново. За кратко беше блокиран пътят между Ямбол и Елхово.

Протестът в Бояново събра стотици жители на Ямбол, Сливен и Елхово. В селото дойдоха и бивши военни, служили в поделението, в което ще се изгражда бежански център. Според официалната информация в в него ще бъдат поставени 52 фургона и в тях ще бъдат настанявани временно до 300-330 мигранти, като лагерът ще бъде от затворен тип. Този факт обаче не успокоява жителите на селото. По-малко от 700 души живеят в момента в Бояново, предимно възрастно население. Притесненията са, че в центъра ще бъдат настанени млади мъже, които няма да могат да бъдат контролирани и битовата престъпност ще се увеличи.
Областният управител на Ямбол Димитър Иванов увери, че след разкриването на центъра, за гарантиране сигурността на селото, ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.

На връщане от Бояново част от протестиращите блокираха за 20 минути пътя между Ямбол и село Окоп. След намесата на полицията платното беше освободено, а движението възстановено.

Протестът срещу изграждането на центъра беше подготвен и организиран в социалните мрежи и няма политическа обвързаност, категорично заяви по-рано  Калоян Желязков. Според него изграждането на центъра крие огромен риск за жителите на Бояново и фактът, че лагерът ще е от затворен тип не звучи успокоително:

Няма никаква гаранция, че охраната на този център ще е достатъчна, за да се справи. Щом успяват да минат през границата, която се охранява, не смятам, че за тях ще е проблем да прескочат една ограда и да направят това, което искат. Камерите също не смятам, че могат да помогнат по някакъв начин. В селото живеят около 500 души, а искат да настанят 2 000 бежанци, така ще се получи едно малцинство на българи в собствената ни родина.

Това е поредният протест срещу изграждане на център за бежанци в Бояново. Преди седмица над 200 души излязоха да протестират в Ямбол.

Вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова също увери кмета на елховското село Бояново Кръстьо Драганов, че във връзка със създаването там на временен мигрантски център от затворен тип, сигурността на местните жители ще бъде гарантирана. На хората от региона ще бъде дадена възможност за допълнителна трудова заетост.

В звуковия файл можете да чуете репортаж от мястото на кореспондента ни Даниела Костова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна