Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Ботев: Не може да се търси връзка между сеизмичната активност на Апенините и тази в Югоизточна Европа

Снимка: БТА

Не може да се търси връзка между сеизмичната активност на Апенините и тази в Югоизточна Европа не може да се търси. Минава се през различни геотектонски структури и микроплочи. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ ръководителят на департамент „Сеизмология“  към Геофизичния институт на БАН Емил Ботев. Той коментира, че по принцип след силен трус не следва нов такъв, а ставащото в Италия е по-скоро изключение. 

В теорията, а и в практиката, в много редки случаи се получават т. нар. „рой земетресения“, когато едно силно земетресение предизвиква неравновесие в дълбочина при земекорните блокове и те, след това, се наместват допълнително. Това са относително редки случаи. За съжаление, са и много по-опасни, защото предходните земетресения отслабват в значителна степен сеизмичната устойчивост на сградите и следващите вече „си свършват работата“. В Италия станаха 3 земетресения с магнитуд над 6 само за два месеца.

Ивайло Кожухаров, който живее в град Монтеротондо на 40 км северно от Рим сподели, че е усетил силното земетресение, продължило около 15 секунди - около 5 секунди по-малко от предходното. Трусът е съборил предмети от лавиците в къщата му. Медиите все още нямат данни за жертви. Говори се за срутвания на множество сгради в зоните, ударени от първото земетресение на 24 август.  Все още няма изказвания от официални лица. Медиите се информират за ставащото от хората на място, където има и много представители на гражданска защита, пожарната и Червения кръст.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна