Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ася Паскалева: Хора от Изтока най-често стават донори на органи за богати пациенти на Запад

Бангладеш е сред най-големите нелегални износители на органи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Движението на органи е от изток на запад. Най-често жертвите са от страни от Изтока, а техните органи отиват в държави на Запад. Това обобщение направи в предаването „Хоризонт до обед“ Ася Паскалева, която оглавява Българския център по биоетика. Тя обясни, че страните с най-много нелегални донори на органи са Индия, Китай, Пакистан, Бангладеш, Египет. Има и данни за Румъния, Молдова, Украйна и Косово. Най-използван орган при трафика са бъбреците.

Болни и богати хора са най-честите реципиенти на органи. Цифрите, които те могат да си позволят за подобна операция, са около 200 хиляди долара, с минимален процент за жертвата – докъм 2 000 долара или евро. Посредниците получават лъвския пай от печалбата, разказа още Паскалева. Нелегалните трансплантации се извършват в клиники в  Турция, Косово и Украйна.

Центърът по биоетика е част от инициатива на Европейската комисия за изследване на трафика на органи.

В коментар на тезата, че терористични организации като „Ислямска държава“ печелят допълнително от трафик на органи, Паскалева се усъмни доколко това може да доведе до реален бизнес и реална печалба за терористите, заради строгата обвързаност на момента на отнемане на органа и момента на неговото трансплантиране, както и заради специфичните условия на неговото съхранение и транспортиране.

Понякога трафикът на органи е част от по-големи престъпни вериги. Същевременно трафикът на органи е доста специализиран, защото е свързан с медицински центрове и специализирани процедури, изисква се участие на лекари, т.е. наблюдава се специализация на хората, които се занимават с трафик на органи, посочи още Ася Паскалева.
По различни международни данни в света годишно се правят около 10 хиляди нелегални операции на органи, а това означава около 10 хиляди жертви, каза още експертът. Оборотът от подобна дейност се движи между 600 милиона и 1.5 милиарда долара. 

Ася Паскалева има защитен докторат по приложна философия и е многогодишен клиничен консултант. Цялото интервю с нея можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени