Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със 160 милиона лева ще бъде изградена спешна помощ за отдалечените и високопланинските селища

Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС

Благоевград ще се оформи като естествен център на Югозападния регион в следващия програмен период за европейско финансиране. Това каза на среща с местните власти и бизнеса министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

414 млн. лева са предвидени за югозападния район по приоритетна ос за градско възстановяване и развитие в програмата, управлявана от МРРБ, заяви министър Павлова, като уточни, че в нея попадат 39 големи града в България, които вече имат своите интегрирани планове.

Малките общини ще могат да разчитат на средства за енергийна ефективност на публични и жилищни сгради.

Друга приоритетна ос на оперативната програма "Региони в растеж" е насочена в помощ на здравеопазването. Министър Павлова припомни, че в миналия програмен период 380 млн. лева бяха инвестирани в онкологичните болници, а сега средствата ще отидат в най-уязвимите населени места:

В този програмен период всички тези 160 млн. лева ще бъдат насочени към спешната помощ. Особено на по-отдалечените, високопланински и други населени места. В тези населени места да бъдат изградени малки стационари за спешна помощ, където болните да бъдат временно стабилизирани и съответно транспортирани до големия, до областен град, многопрофилните болници.

По нов начин средствата от оперативните програми ще бъдат насочвани към проекти, които носят добавена стойност и са на принципа на публично-частното партньорство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна