Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплащането в добивната и преработвателната промишленост изостава сериозно от средноевропейските нива

Снимка: БГНЕС

Българските работници в добивната и преработвателната промишленост дават продукт с много висока добавена стойност, но заплащането за труда им е много под средните за Европа нива. Българският бизнес се радва на нископлатена работна ръка, но все по-често ще се сблъсква с липсата на квалифицирани кадри –  независимо дали става дума за инженерни специалности или експерти със средно образование, но притежаващи специфични умения. Изводите правят от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Младите хора не са съгласни да работят за малко пари и когато говорим за ниско заплащане, го съпоставяме не само със средните цени на основните продукти, но и с европейските заплати, обясни Любен Томев:

Според нас е налице социален дъмпинг и откровена политика на поддържане на ниска цена на труда.

Любен Томев направи разрез на заплащането, добавената стойност и рентабилността в два основни сектора – добивната и преработвателната промишленост, като подчерта:

Разликата между заплащането на труда в България и повечето от новите страни-членки в номинално изражение е от 50 до 80%, с много условни величини, защото разликите по браншове са твърде големи. Спрямо старите страни-членки разликите в номинален размер достигат от три до десет пъти.

Ако средната работна заплата в преработвателната промишленост за България е над 900 евро, то в Испания средните стойности са над 3000 евро, в Ирландия – близо 4 000 евро. Васил Яначков от Синдиката на металурзите определи като прилични за България заплатите в сектор "Металургия", но по-детайлна разбивка показва, че ръководителите на предприятията печелят много добре, но хората, които произвеждат продукта, не чак толкова.

И когато се казва, че при нас има добър темп на нарастване на заплатите у нас, че ние изоставаме по производителност и затова трябва да е ниска и минималната работна заплата, и средната, че ще фалират фирми, трябва да знаете, че това е лъжа.

Оглавяващият Миньорския синдикат Валентин Вълчев изтъкна, че исканията на бранша са в порядъка на 8-10% увеличение на работните заплати. Според Вълчев 23 400 души в бранша се експлоатират от капитала.

Ще дойде един хубав ден, когато и в този вид промишленост ще трябва да внасяме работна сила отвън, прогнозира Валентин Вълчев. 

Още детайли по темата ще научите в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна