Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какви аргументи Българският фармацевтичен съюз се обяви против идеята за мобилни аптеки

проф. Илко Гетов
Снимка: БГНЕС

Мобилната аптека не съществува като вариант в нито една държава в Европейския съюз. Мобилната аптека изисква доста по-големи вложения, доста по-големи инвестиции в транспортни средства, в персонал, който да пътува с тази мобилна аптека. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз:

Ние първи поставихме на обществено обсъждане и на вниманието на институциите проблема със затруднения достъп на хората до лекарства, фармацевтични услуги и така нататък. В проекта на закона, който е публикуван на страницата за обществено обсъждане, са създадени редица възможности за регулиране на сектора и включително подобряване на достъпа, неща като разкриването на филиали по малките населени места и селата, които да работят на определен график, така че това според нас е достатъчно като първа стъпка за подобряване на достъпа до лекарства и фармацевтични продукти.

Гетов допълни още:

Нашето проучване и дискусии, които проведохме, показват, че колегите са готови при съответните условия тогава, когато бъдат разписани в подзаконов нормативен акт, да пристъпят към откриването на подобни филиали, като това ще бъде и рентабилно, и възможно с минимални вложения, тъй като много отдавна, още от началото на демократичния процес, аптеките, които са дефинирани като здравни заведения, са оставени да работят на пълни пазарни условия, тоест с това, което изработят, да се издържат, без да получават каквато и да е преференция, държавна помощ, субсидия или нещо друго за тази социална услуга, която предоставят.

Цялото интервю с проф. Илко Гетов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна