Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трета поредна година България има победител в конкурс за дигитални умения

Снимка: Фейсбук

За трета поредна година България има победител в конкурса за дигитални умения, отворен за всички европейци, който традиционно организира инициативата eSkills for Jobs на Европейската комисия. Национален координатор на инициативата е БАИТ - Българската асоциация за информационни технологии.

Мая Лекова е победителят в категорията Innovative App developer. Тя получи наградата си на специална церемония по време на заключителната конференция на проекта в Братислава, Словакия на 17 октомври:

Започнах един проект, който е за мобилно приложение, музикален плеър, който докато ходите да тичате, пуска музика в такт с тичането, така че да стимулира човек да тича по-дълго време. Кандидатствах с този проект в конкурса за иновативно приложение и така се случи, че спечелих първата награда. Доста изненадана съм от това признание.

Лекова получи стипендия в размер на 12 500 евро за 3-месечно обучение по iOS програмиране, което ще се състои в The App Academy в Холандия в периода януари-март 2017 г.

Идеята на проекта й е да направи музикален плейър, който отчита темпото, с което потребителят се движи и да пуска песни в такт с него. В момента има разработен прототип с Arduino (хардуерна платформа), но планът е да се превърне в мобилно приложение, така че да е достъпно за всеки смартфон. Приложението ще се казва MusiStep. Все още няма откъде да бъде изтеглено.

Категорията Innovative App developer беше насочена към европейци на възраст 18-35 години с интереси в програмирането и разработването на мобилни приложения. Основната цел на надпреварата беше да отличи нестандартна идея за мобилно приложение. Кандидатите бяха свободни да представят прототип на идеята си, както желаят (чрез рисуване, програмиране, видеозапис и др.), като проектите бяха оценявани от разработчици на приложения.

Цялото интервю с Мая Лекова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна