Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерацията на потребителите иска да сезира прокуратурата заради нарушения при бутилираните води

От Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки и минерални води категорично отхвърлиха обвиненията и заявиха, че репутацията на нейните членове е безупречна и доказана през годините

| обновено на 03.11.16 в 17:38

Федерацията на потребителите ще сезира прокуратурата и ЕК за различни нарушения на компаниите, бутилиращи минерална и трапезна вода. Това заяви изпълнителният й секретар Емил Георгиев. Федерацията е изследвала 15 търговски марки за бутилирана вода и е установила че 10 нарушават регламентите по един или по друг начин. Най-често върху етикетите няма точна информация за мястото на бутилиране, не всички данни са на кирилица, а етикетите често подвеждат потребителите дали водата е изворна, минерална или трапезна. Не е ясно указано и кои води не са подходящи за ежедневна употреба.

Заедно със сигнала до прокуратурата от Федерацията ще започнат нова проверка на предлаганите бутилирани води на пазара. Тя ще се извършва от представителствата на федерацията в 16 областни центъра в страната.
Според Емил Георгиев през последните 10 години в сектора цари пълен хаос: 
С години отделни бутилиращи компании нарушават водещото законодателство. Извън всякакво съмнение е, че тези нарушения са били прикривани и продължават да се прикриват от представители на Министерството на здравеопазването. Това, че Министерството на здравеопазването приема за нормално всичко, което се случва в сектора и не санкционира нарушителите, налага извода, че се толерират забранени от закона практики и представители на министерството и регионалните здравни инспекции работят в полза на отделни компании.
Едновременно със сигнали до Прокуратурата от федерацията започват проверки в 16-те областни центъра, където организацията има представителства. Пробите ще се взимат от търговската мрежа, като ще се изследва и съдържанието на водата.

От Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки и минерални води веднага реагираха, като категорично отхвърлиха обвиненията за хаос в сектора и заявиха, че репутацията на нейните членове е безупречна и доказана през годините. Постоянните проверки, на които са подложени тяхната дейност и продукти, доказват, че те стриктно спазват изискванията на българското и европейското законодателство. Постоянният контрол за спазване на всички международни стандарти за качество е израз на ангажимента от страна на всички наши членове и грижата им за потребителите, което в нашето разбиране е ежедневен ангажимент, а не въпрос на кампанийни изяви и спекулации, са казва в становището на Асоциацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна