Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Димов: Оценката за въздействие на законопроектите ще бъде сигнална лампа за политиците

Снимка: БГНЕС

Ако имаше действаща оценка на въздействието, щеше да е много по-трудно да бъдат направени спешните промени в Изборния кодекс. Това заяви в предаването "Преди всички" Тони Димов, юрист и председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството. От днес всеки внесен в парламента законопроект ще се движи със задължителна оценка на въздействието му, а липсата на подобна оценка ще спира разглеждането му.

За първи път в България се въвежда механизъм, който позволява малко по-голяма обективност и експертност да нахлуят в законодателния процес, посочи Димов, като нарече влизането в сила на оценката за въздействие Октомврийска революция в законодателния процес.

Оценката на въздействието изисква време, а у нас законодателството винаги се приема в условията на спешност и бързина, каквато не се налага обективно, освен от това, че едни депутати искат в определен момент да влезе някакво законодателно предложение, каза още Тони Димов.

Запитан какви ще бъдат последиците при наличието на негативна оценка за даден законопроект, ако той бъде наложен и след няколко години повторна оценка на въздействието докаже негативния ефект, Тони Димов подчерта:

Политиците ще носят лична, морална и политическа отговорност за това. То ще служи като превенция за вземането на лоши и необосновани решения, каквито днес изобилстват.

Предвижда се частична и цялостна оценка на въздействието на законите. Има риск частичната оценка да се превърне във формално попълване на редове от една таблица, защото само цялостната отговаря на изискванията на европейския модел, стана ясно още от думите на Димов:

В Европа действа принципа "Първо оценявай, после регулирай".

Налагането на културата на оценка на въздействието ще бъде като сигнална лампичка за всеки бъдещ законодател, че преди да внесе нещо, ще трябва да си напише домашното, категоричен бе Димов.

Предстои бавна и постепенна ревизия на вече влезлите в сила закони, обясни още той. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени