Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата е възобновила досъдебното производство по "Яневагейт"

Владимира Янева
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е възобновила досъдебното производство по "Яневагейт". Днес по обед на разпит в Столичното следствие е бил адвокат Момчил Мондешки, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

Наблюдаващият прокурор е рестартирал разследването в късния следобед на 2 ноември, самосезирайки се от интервюто на адвокат Мондешки, в което той дава нова версия за разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова, че са инсценировка с цел застраховка срещу действия на прокуратурата или ВСС срещу двете вече бивши съдийки. 

На днешния разпит, за който медиите научиха постафактум, Мондешки е потвърдил тази версия. Прокуратурата обаче ще я проверява с контролиращи доказателства, обясни Арнаудова, преди да реши дали да промени правната квалификация на досъдебното производство. Предстоят отново разпити на Румяна Ченалова, Владимира Янева, екипа на "Бивол", който публикува записите "Яневагейт".

На въпрос защо едва сега прокуратурата разпитва адвокат Мондешки, когато повече от година е ясно, че той е третият участник в разговорите, Арнаудова обясни, че за държавното обвинение това е станало ясно едва след медийното му признание във в. "Труд".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна