Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС приветства ратифицирането на Парижкото споразумение

Европейският съюз приветства официалното влизане в сила днес на Парижкото споразумение за климата. Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз, посочи, че бездействие по отношение на климатичните промени не е вариант. Готови сме да използваме този импулс, за да ускорим работата по прехода към чиста енергия както в съюза, така и на световно ниво, подчерта той. Готови сме да работим на всички нива, включително на местно равнище, за да пренесем ползите от този преход до гражданите ни, обясни още Шефчовиф.

Това е страхотен ден за Европа и планетата, обяви от своя страна еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. Парижкото споразумение можеше да влезе в сила 30 дни, след като бъде ратифицирано от 55 държави, на които се пада дял от 55 процента от световните емисии на парникови газове. Това условие беше изпълнено, след като договорът беше ратифициран от Европейския съюз. Доволен съм, че ратификацията в евроблока помогна на споразумението да влезе в сила, подчерта еврокомисар Мигел Ариас Канете. Той призова да бъдат окуражавани страните, които още не са го ратифицирали, да го направят.

Европейската комисия е одобрила голям проект на стойност 39 милиона и 200 хиляди евро за подобряване на железопътната връзка между унгарската столица Будапеща и град Бекешчаба в югоизточната част на страната. Средствата за проекта ще бъдат отпуснати от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Работата по модернизиране трасето ще бъде в съответствие с Европейската система за контрол на железопътния трафик.

Еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу смята, че проектът показва ангажираността на Брюксел със създаването на устойчиви транспортни системи и гладки връзки между регионите. Според Крецу трасето освен това ще увеличи конкурентоспособността на региона, особено в области като промишлеността и туризма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени