Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висока избирателна активност отчита социологичеката агенция "Алфа рисърч"

| обновено на 06.11.16 в 19:20
Снимка: Радио ВИДИН

Висока избирателна активност отчита социологическата агенция "Алфа рисърч". Социологът Геновева Петрова:

Данни за активността към 19.00 часа, която по наши оценки ще бъде около 52 на сто или малко над 3 милиона и половина гласували избиратели за президентските избори, а активността за референдума, както през целия ден, в малко по-ниски граници - около 45 процента от имащите право на глас, така с шанс да се доближи наистина до границата, за да бъде резултатът задължителен, но все още под тази граница.

Към 16 часа избирателната активност на избора за президент и вицепрезидент е 43 процента, а за референдума - около 37 на сто. Това съобщи пред "Хоризонт" Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". По думите ѝ резултатите отчитат 10-процентов ръст в гласувалите за държавен глава отколкото към 16 часа на предишния президентски вот:

Ако пресметнем така избирателната активност, която очакваме да получим в края на изборния ден, вероятно около 56-57 процента, очакваме във всички случаи да имаме едно число около 3 милиона и 800 000, вероятно и малко повече, което потвърждава още веднъж факта, че ние ще имаме една по-висока избирателна активност.
По-рано Боряна Димитрова заяви за "Хоризонт": Към 12 часа избирателната активност на Президентски избори 2016 е същата, каквато е била на предишни избори към 14 часа. Потвърждава се очакването за една по-висока избирателна активност. Малко по-ниска е избирателната активност на националния референдум. Към 12 часа тя 18,4%. Движи се също по-високо, сравнено с референдума за електронното гласуване.

Геновева Петрова от "Алфа рисърч", коментира по-рано, че за по-високата избирателната активност значение имат няколко фактора – един от тях, но не основният, е задължителността на гласуването, като влияние има и начинът по-който е протекла предизборната кампания – по изостреното политическо противопоставяне, а също и важността на въпросите от актуалния дневен ред на обществото и политиката. 


По отношение на отчитането на резултатите от референдума Геновева Петрова заяви:


Начинът по който ще бъдат не толкова преброявани, колкото изчислявани след това резултатите от националния референдум,  дава повод за дискусии и коментари.


Защото законът казва, че резултатът се изчислява като част от гласувалите в референдума, но законът не третира изрично хипотеза, при която в един референдум се поставят няколко въпроса. И тогава съвсем логично стои въпросът как точно ще се изчислява резултатът за всеки от тях, защото възможно е потенциално някой от въпросите да привлича по-голям интерес и съответно по-голямо желание за гласуване от други.


Ние специално, предвид неясните моменти около изчисляването на резултата сме подготвили няколко хипотези и варианта, за да представим резултатите в края на изборния ден.


Надявам се, че в крайна сметка ЦИК ще ги изчисли по начин, който реално отразява вота на участвалите в референдума, защото най-важно е да не бъде изкривен вотът, отбеляза Геновева Петрова. Тя посочи още, че се опасява, че ще има доста сгрешени протоколи.


В ефира на "Хоризонт“ Геновева Петрова призова всички избиратели днес да заявят своя осъзнат избор, за да не се окажем след вота в положението на Великобритания например.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна