Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Чикаго гласуват в три избирателни секции

Снимка: БГНЕС
Изборният ден в Чикаго започва в 15.00 часа българско време. За българите ще бъдат отворени три избирателни секции - две в предградието Дес Плейнс, където традиционно гласуват най-много българи, и още един в Генералното консулство в центъра на града. Това не е най-предпочитаното място за гласуване поради неудобствата с паркирането в централната част на Чикаго.

Антоанета Иванова
работи в Централната библиотека на Чикаго и за нея неделя е работен ден. Затова е решила, че ще й бъде най-удобно да гласува точно в секцията към консулството.

Бързам да гласувам, защото трябва да отивам и на работа. С голям ентусиазъм го правя, защото в края на краищата ние сме тези, които трябва да определим съдбата на България. Ние сме тези, от които зависи дали ще се върнем и кога ще се върнем. Дано бъдещият президент да помисли и за нас. Както обичаме да казваме, имам надежда и се моля по всякакъв начин да победи доброто. Не е важно кой ще победи, но нека да е за добро, каза Иванова преди да гласува.

Президентските избори са популярни сред българите, но с въпросите от референдума не е точно така. Що се отнася до активността на българите - в града има българска общност от около 200 хиляди души. Очаква се да има около 2-3 хиляди гласоподаватели, като в сравнение с други градове обичайно имигрантите в Чикаго са най-активни и многобройни.

Според последните промени в изборния кодекс като страна извън ЕС в САЩ българите имат право на 35 избирателни секции. Те се намират в 19 щата. Тази година за първи път ще може да се гласува в Сан Антонио, щата Тексас, както и в Ричмънд, щата Вирджиния.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна