Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи звукозапис през новия сезон на Радиосимфониците

Първо студио на БНР
Снимка: Кирчо Стоичков

Предаването "Алегро виваче" по традиция следи новите попълнения на музикалния пазар и във фонотеката на Българското национално радио. Към новите компактдискове от новия творчески сезон добавяме и представяне на най-новите записи, направени в Първо студио на Радиото.

Първият от тях е на Симфоничния оркестър на БНР и той поставя началото на новия звукозаписен сезон.
Това е много интересна, бих казала забавна пиеса на съвременния италиански композитор Микеле Мангани. Концертна пиеса за два кларинета и оркестър ни беше предоставена като материал и препоръчана за запис от нашия прекрасен кларинетист Борислав Йоцов. Той, между другото, не беше излизал отдавна като солист на Оркестъра на Националното радио и за нас леше голямо удоволствие да работим заедно. Тъй като пиесата е за два кларинета, той препоръча своята ученичка Цветелина Найденова, която ни изненада с равностойното си изпълнение на втория кларинет. Партиите на солистите са много виртуозни и тъй като авторът също е кларинетист, той е използвал всички възможности на този инструмент, разказа за слушателите продуцентът Людмила Герова.

Още много интересни подробности, споделени от Людмила Герова, и готовия запис на Концертна пиеса за два кларинета и оркестър от Микеле Мангани в изпълнение на Боби Йоцов, Цветелина Найденова и Симфоничния оркестър на БНР с диригент Найден Тодоров, чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна