Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Йоханесбург са притеснени, че бюлетините за вота може и да не стигнат

Снимка: БГНЕС
Гласуването на българите в Йоханесбург е започнало нормално, а атмосферата е празнична, каза в ефира на „Хоризонт“ Марина Генова, която е учител в българското неделно училище „Слънчо“. 


Тя допълни, че изборите са организирани добре, а нашите сънародници в Южна Африка са информирани за кандидатите за президент, главно благодарение на интернет медиите. Генова припомни, че желаещите да дадат своя глас, които не са подали заявление за гласуване, попълват документ при вота, но отбеляза, че изборите протичат сравнително бързо.


Марина Генова обаче изрази притеснение, че предоставените бюлетини за вота може и да не стигнат, тъй като за секцията в Йоханесбург те са само сто, а желаещите да гласуват вероятно ще са повече. В ЮАР има три секции за гласуване  - В Кейптаун, където са изпратени 200 бюлетини, както и в Йоханесбург и в Претория, където има по 100 бюлетини. Бюлетини може да се предоставят от една на друга секция, но това може да става само за цял кочан, т.е. по сто. Заради това има вероятност в Йоханесбург желаещите да гласуват да се окажат повече от бюлетините.


Цялото интервю с Марина Генова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени