Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Топалов: Тръмп олицетворява възраждането на популизма в западните демокрации

Асен Асенов: Американците се разделиха в големите идеи за Америка утре

Непалски журналист и студентска лидерка позират пред изображенията на двамата кандидати за президент на САЩ в Катманду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външнополитическият резонанс от една победа на Тръмп ще бъде много сериозен за бъдещия световен ред и като че ли Европа и Близкият изток ще бъдат първите жертви на тази промяна. Този коментар направи в предаването "Преди всички" Любомир Топалов, преподавател в Токийския университет „Мейджи“. Евентуалната победа на Тръмп ще бъде вид завършек на доста по-дълбок процес в западните демократични общества – на отхвърляне на либералните ценности и либералната демокрация, наложени след края на Студената война, подчерта Топалов, според когото всички са смятали тези ценности за неизменни, за нещо, което не може да се поставя под въпрос, а сега се оказва, че тези ценности са стояли на кантар.

В отговор на въпрос за Доналд Тръмп като антисистемен играч и доколко старият елит не предпоставя навлизането на подобни политици като Марин Льо Пен, Борис Джонсън и Доналд Тръмп, Любомир Топалов изтъкна, че можем да причислим Тръмп към групата на популистите и да го разглеждаме като част от възраждането на популизма в западните демокрации. Част от обяснението за възхода на Тръмп по думите му е невъзможността на утвърдените политически елити да приемат определен тип критика:

Много хора не се чувстват представени от традиционните политически елити. 


Топалов обърна внимание и върху латентния расизъм, стоял скрит през последните 20-25 години, който сега излиза на повърхността в изявленията на Тръмп.

ЕПА/БГНЕСАмерика е в шок. Дори републиканците са в шок. Никой не очакваше този резултат, заяви пред "Хоризонт" Асен Асенов, доктор по икономика и преподавател във Вашингтонския университет:

Този резултат не е предсказваният от социологическите проучвания и онзи, който очакваха резултатите. Когато Америка се събуди, тя ще разбере какво означава това, ако той бъде избран.

Америка ще бъде в силно културологично разделение по много линии, включително между големите градове и малките селища, прогнозира още Асенов:

Америка ще бъде разделена до следващия политически цикъл. Но не само Америка – и светът ще бъде по-разделен.

Гейтовете определено имат значение, но американците се разделиха относно големите идеи на Америка за утре. Тръмп успя да внуши на хората, че той е агентът на промяната, че тази промяна може да бъде донесена от хора извън Вашингтон. Много хора повярваха, че е време за едно ново начало. 

Според Асенов предстоят твърде съществени промени в американския политически и икономически живот, а това няма как да не се отрази на света.

ЕПА/БГНЕСЖурналистът Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, прогнозира дълга и тягостна аутопсия след пълния шок, в който се намира Америка на финала на броенето на гласове. Дори един от стратезите на републиканците бе казал, че им трябва чудо, за да победят, припомни Караджов.

Той разтълкува отказа на Хилари Клинтън да държи реч и отлагането й за утре като разочароващ и добави, че това е бил последният й шанс да покаже човешки емоции в трудния за нея момент. Според Караджов голям брой избиратели смятат, че Клинтън не усеща нещата като тях и тази дистанцираност определено не работи.

От тук нататък по всичко личи, че предстои единовластие на републиканците до следващите избори, но Америка е преживявала и по-тежки, и по-сложни моменти, каза още Христофор Караджов.

Трите гледни точки към американските президентски избори чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени