Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Джамбазов: Тръмп не е добър стратег и много трудно ще изпълни обещаното

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като тъжен и странен ден, който ще остане в историята, определи днешния ден на избор на новия американски президент журналистът Давид Джамбазов. В предаването "Преди всички" той обрисува Доналд Тръмп като нестандартен, но приличащ на консервативно настроените избиратели и тяхното обкръжение и изтъкна:

Не беше отчетена силата на малките селски населени места от преобладаващо бели, необразовани хора, обединили се с много голяма сила за Тръмп.

Като ключов фактор в американската предизборна кампания Джамбазов открои популисткото говорене и опростяването на целия дебат, което според него е много нетипично за американската система.

На Тръмп от тук нататък ще му бъде изключително трудно да изпълни всичко, което е обещал, продължи анализа си журналистът:

Все едно Николай Бареков да стане министър-председател на България и да тръгне да търси отнякъде един милион работни места. Това е еквивалентът на случващото се. 

Според Джамбазов Тръмп не е добър стратег и няма план за нещата, а вътрешната политика за самите американци в момента се очертава като най-важна.

Давид Джамбазов каза още, че Доналд Тръмп през годините не е бил толкова краен, а е станал краен в момента, в който е видял възможност да капитализира позициите си. Джамбазов смята още, че увертюрите на Тръмп към Путин ще повлияят много негативно в България.

Социологът от „Галъп“ Снежина Стоянова припомни за глобалното изследване на "Галъп интернешънъл" за това кой е предпочитаният президент на САЩ:

Навсякъде, освен в Русия, Хилари Клинтън бе предпочитаният кандидат.

Учуди ме, че жените подкрепиха Тръмп, защото неговите политики сериозно засягат правата на жените, посочи още социологът.

Двамата събеседници отбелязаха, че белите, образовани жени са гласували за Клинтън, а женският вот за Тръмп идва от по-маргинализираните и по-консервативно настроени жени.

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени