Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

VII Национално изложение за изобретения, трансфер и иновации се провежда в София

Добрите практики и перспективите за тях в България и как бизнеса може да оцелее в конкурентна среда са част от темите, които са залегнали в Дните на креативността и иновациите. От 9 до 12 ноември в Дома на техниката в София за седми път се провежда Национално изложение за изобретения, трансфер и иновации.

Проявата е място за среща на изобретатели, научни работници, предприемачи, патентни специалисти, учители и ученици. Председателят на Съюза на изобретателите в България Марио Христов за темите предвидени за дискусия в изложението:

Как да намерим нов пазар, как да ускорим иновационния цикъл на бизнеса, политика за създаване на иновативно мислещи специалисти.

Утре в Централния военен клуб ведомството за пета поредна година ще връчи наградите "Изобретател на годината" за 2016-а година и "Иновативна фирма" за 2016-а година. Екип от учени от Българската академия на науките (БАН) разработва продукт от охлюви за борба с пикочните тумори. Проф. Павлина Тулашка от Института по органична химия към БАН:

Този продукт го разработваме съвместно с наши колеги от болница по урология в Германия за лечение на тумор на пикочния мехур. Ние сме установили, че той притежава антибактериален и антивирусен ефект, освен антитуморния.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна