Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Личев: Няма постъпили сигнали в басейновите дирекции за критични нива на реките и язовирите

Снимка: БГНЕС

Няма постъпили сигнали в басейновите дирекции за критични нива на реките и язовирите или аварии по защитните им съоръжения. Това съобщи Асен Личев – директор на Дирекция "Води“ в Министерството на околната среда и водите:

До 7.00 часа тази сутрин няма постъпила информация на дежурните телефони и електронните пощи на басейновите дирекции за разливи и данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирни стени и съоръженията към тях или за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите. От вчера има само наводнени улици от поройния дъжд в Кърджали. Критичната ситуация в община Банско е овладяна. Прогнозата е, че днес валежите на територията на цялата страна ще спрат, а привечер главно на места в Западна България отново ще превали слабо. НИМХ отбелязва зелен код за днес и утре за валежи.

Личев допълни, че нивата на някои реки са се покачили, но това не е опасно:

Има голямо покачване на реките, които са по поречието на Лом, Искър, във водосбора на река Чепинска и родопски приток на река Марица, както и в Западно-беломорския басейн – водосборите на река Струма и Места. По отношение на прогнозата за днес, реките ще продължават да се покачват към средното и долното течение, поради оттичане на водните количества, но те ще бъдат под праговете на предупреждение.

Цялото интервю с Асен Личев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна