Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Кръпката: Не харесвам управлението на тази държава, но ако не ви уволнят след това интервю, значи нещо се е променило от 10 ноември 1989 до днес

Разбрах за падането на Тодор Живков докато карах такси

Васко Кръпката

Разбрах за падането на Тодор Живков от една госпожа, която качил в зеления москвич, с което карал такси на 10 ноември 1989г. 

Това разказа в интервю за предаването "Хоризонт до обед" музикантът Васко Кръпката:

На 10 ноември 1989 г. бях шофьор на такси. Карах си зеления москвич в центъра на София, вече бях напуснал група "Старт“ като барабанист. Радвах се на това, че имахме право да караме частно такси. Това беше голям хит. Доктори, музиканти и артисти бяхме станали таксиметрови шофьори. Между другото, един от първите ни записи, който прозвуча по онези времена е една песен – "Бюрократ“, която записахме нелегално тогава в студиото на "Балкантон“. Качих една госпожа, която се беше напила следобед. Казах й: "Госпожо, още не е ракиено време“. Тя ми отвърна: "Извинявам се много, момче, но разбрах, че Тодор Живков е паднал“. Така разбрах тази новина. След това веднага се прибрах, пуснах си "Свободна Европа“ и разбрах официално, че Тодор Живков е паднал.

Аз съм човек на свободата - анти-фашист, анти-комунист, сподели Васки Кръпката.

Васко Кръпката е сигурен, че има сериозна промяна от 1989 до днес. Той припомни абсурдите на комунизма, който забраняваше саже отиването на Петрич без открит лист.

Само че, не се случи основното - не се събудиха хората. Приспивачите се оказава особено силни. Те се оказаха медийно и финансово много силни. Наложи се една друга суб-Халтура, пост-ТКЗС-арска, мазна...

Комунизмът може да "падне" в трите минути на една песен. Иначе е по-сложно, смята Васко Кръпката днес. Той сподели, че винаги гласува, като "в 99 процента гласува по убеждения и с чиста съвест". Понякога обаче му се налага да гласува "с отвращение".

Цялото интервю с Васко Кръпката можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна