Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботите като юридически личности

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според статистиките, в наши дни на 10 000 работници се падат близо 70 робота, макар че в развитите страни това съотношение нараства до около 1600 робота на 10 000 – при това с уговорката, че въпросните данни не включват роботите от сферата на услугите, а само използваните в автоматизираните индустриални производства. Нещо повече – футуролозите и експертите в областта на изкуствения интелект дебело подчертават, че в близките двадесет години се очаква истински революционен „робобум“. Не закъсня и реакцията на Комисията по правни въпроси към Европейския парламент, която вече предложи роботите да бъдат признати за „електронни лица“, които да имат своя юридическа защита и отговорности. Какво по-конкретно предвижда проектодокладът за електронните „юридически личности“ и техните собственици като субекти и обекти в ерата на интелигентните вещи и машини или става дума по-скоро за правозащитна „параноя“?
Коментира юристът Стоян Ставру.
• 360 градуса: програмистът Григор Гачев за преосмислянето на  професиите, свързани с развитието на роботиката в следващите двадесет години.
• Вечният двигател: зоологът Марио Лангуров – правата на животните и Наказателният кодекс.
• Психология на всекидневието: психотерапевтът Манол Манолов за ползата и вредата при общуването с роботи и променящите се понятия за егоизъм и толерантност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна