Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стандартите на едно обществено обсъждане

Снимка: БГНЕС
Полицията ще може да събира голямо количество информация за всеки гражданин, дори ако той няма криминална регистрация или е осъждан. Това се разбира от нова инструкция, пусната за обществено обсъждане на сайта на МВР. Тя е насочена към определени групи хора като бивши затворници, рецидивисти, хулигани, домашни насилници и други, но тъй като правомощията на полицията са описани с по-общи формулировки, те могат да се насочат срещу всеки, според публикация на в. „Дневник”.

В инструкцията се посочва,че става дума за „дейност по предотвратяване и пресичане на престъпления и други правонарушения, която се осъществява чрез обща и индивидуална превенция”, но освен познатите ни възможни контингенти в документа са записани и системните шофьори нарушители и водачи без книжка. Буди въпроси, обаче ето този текст, който разширява правомощията на МВР. Цитирам: По отношение на лицата, за които има достатъчно данни да се предположи, че ще извършат престъпления или други правонарушения. Не е уточнено какво означава „правонарушения”, защото тогава за такова може да се приеме дори пътуването без билет в градския транспорт.
В инструкцията е записано, че при осъществяване на превантивната дейност полицейските органи според компетентността си „проявяват творческа инициатива и настойчивост като използват всички законни възможности, сили и средства и постоянно усъвършенстват прилаганите организационни форми, методи и тактика”.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна