Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психотестовете за учителите предизвикаха разнопосочни реакции – от гняв и обида до загриженост за цялостното здраве на преподавателите

Цветанка Тонева: Обидно е всяка година да доказвам, че съм нормална

Според синдикати и психолози е необходима програма за профилактика на психичното здраве на учителите

Снимка: БГНЕС

Като учител и работодател, аз се чувствам обидена, че всяка година трябва да доказвам, че съм нормална. Това заяви пред "Хоризонт" Цветанка Тонева, директор на столичното 120 СОУ:

Българският учител е уморен, огорчен, разочарован от безумната бумащина и разбира се, има болни хора. Самата професия е застаряваща. Средната възраст е 50 години.

Трябва да се полагат грижи не само за психичното здраве на учителя, но за цялостното му здраве, категорична бе Тонева. По думите ѝ, наредбата, която предвижда ежегодни психотестове за учителите, повдига множество въпроси, сред които кой ще ги преглежда, каква гаранция има срещу представянето на фалшиви документи, какво се случва, ако учител донесе документ, че страда от заболяване, което не е съвместимо с професията.

Председателят на Дружеството на психолозите в България Пламен Димитров изтъкна, че проблемът се разполага в контекста на липсващия у нас достъп до психологически грижи:

В единия ъгъл на спектъра е обидата и усещането за дискриминация, тъй като други професии, не по-малко стресогенни, не са обхванати. От друга страна, това е необходимост не само за училището, но и за много ключови позиции в държавната система.

Димитров нарече неприятна комуникативна грешка оповестяването на наредбата без предварително съгласуване с гилдията и специалистите:

Това не става с административни наредби, а с цялостна програма за профилактика на психичното здраве на българските учители. В световен мащаб това е добре позната практика за бизнеса.

Хората имат достъп до минимум пет напълно безплатни конфиденциални консултации годишно със специалист, номиниран от съсловните организации, който познава работата им и може да даде мнение как да им се помогне, а не да им се лепне готов етикет, че носят разстройство или смущение, което им пречи да упражняват тази професия.

Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" прогнозира, че обидата на българските учители няма да се изчерпа само със завеждане на дела пред Комисията за защита от дискриминация, а ще започне национална кампания за атакуване на наредбата, която създава презумпцията, че всички са болни и всеки трябва да доказва, че е здрав.

Проверката на психичното здраве може да се случва по много начини, могат да се намерят оптимални варианти, но те да не са толкова скандални и да няма атака към и без това занижения авторитет на българския учител, смята Петров.


Всички гледни точки по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени