Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корман Исмаилов: Когато сте в коалиция, всеки в лодката може да я обърне

Корман Исмаилов
Снимка: БГНЕС

В Реформаторския блок продължават разговорите за пътя напред след напускането на ДСБ. Останалите партии и структури предстои да приемат своя пътна карта за развитието и разширяването на блока и за избор на единно председателство. Това каза пред "Хоризонт" Корман Исмаилов, който оглавява Национално движение „Свобода и достойнство“.


Според Исмаилов за четири години РБ е постигнал немалко и е създал свой облик, а в новата ситуация на пренареждане и посока към избори дали ще успее да върви към общ политически субект, не като съюз и федерация, това ще покаже волята на по-широк кръг от десни хора. В идните месец-два ще станем свидетели на тези процеси, прогнозира Исмаилов.

Запитан за цената на компромиса и присъствието на РБ във властта, Исмаилов подчерта:

Една коалиция води до компромиси, но в интерес на какво, в каква посока, с каква цел. Ще пострадат отделните участници, но ще спечели общото. Не можеш да кажеш, че по-малкият извива дебелата ръка на по-големия. Обратното е по-възможно. Когато имате една коалиция, имате партньори. Тези партньори са заедно в лодката. И единият може да събори лодката, и другият може да събори лодката, но големият губи повече, малкият губи по-малко. В личен план има категорични загуби за властта и партньорите, защото властта изхабява.

Исмаилов тълкува като шамар към статуквото и политическите партии неудовлетворението на хората от ниските доходи, както и това, че не е било направено достатъчно по проблема с усещането за справедливост в обществото.

По темата за гласуването на българите в чужбина и конкретно в Турция Корман Исмаилов отбеляза, че там има потенциал, енергия и съпричастни хора, които трябва да бъдат използвани:

Трябва да привличаме хората извън нашите предели, които са съпричастни към процесите, защото се топим като нация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна