Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За съдбата на Бюджет 2017

Бюджет
Снимка: БГНЕС

Въпреки подадената оставка проектобюджетът за догодина няма да бъде оттеглен. Парламентарни комисии ще разгледат днес на първо четене проекта за бюджета на държавата за следващата година. Той предвижда запазване на данъците, увеличаване на пенсионната вноска с 1 процентен пункт, повишение на пенсиите от 1 юли с 2,4 на сто и на минималната заплата – до 460 лева, още от януари.

Няма нищо страшно, ако не бъде приет новият бюджет за 2017 година. По никакъв начин не може да става дума за сериозни смущения във функционирането на държавните институции и в изплащането на социални осигуровки, безработица, пенсии и т.н., увери депутатът от БСП Румен Гечев и поясни:

До избора на ново правителство, съгласно Конституцията и законите, ще бъдат правени всички плащания, които са правени досега.

Румен Гечев съобщи, че днес БСП ще обсъди и реши как ще подходи при гласуване на Бюджет 2017. Левицата ще подкрепи мерките, които ще доведат до повишаване на жизнения стандарт:

Ние ще подкрепим онези предложения, които касаят повишението на минималната работна заплата, подобряване на социалното осигуряване. Ще бъдат подкрепени въобще всички предложения, които са свързани с подобряване на жизнения стандарт и на социалната система.

Гечев коментира още създалата се следизборна ситуация след депозираната от премиера Борисов оставка на правителството и намерението на ГЕРБ да оттегли бюджета. Според него с действията си ГЕРБ са искали да отмъстят на гласоподавателите заради техния избор :

Това, което искам да кажа, е, че опитът на управляващата в момента партия ГЕРБ и нейните сателити не успя да постигне ефекта с плашенето на избирателите затова, че те са гласували за друга партия и за друг кандидат. Бих искал да изразя своето възмущение – не отива на една сериозна политическа сила, каквато все още са ГЕРБ, да поставя в такива условия българския народ – да плаши от вчера сутринта, че оттегля бюджета, ще всява смут в нормалното функциониране на държавата. На практика казват – след като сте гласували по този начин, ние ще ви отмъстим... Но добре е, че здравият разум надделя след няколко часа, което също е типично за техния стил – да сменят мнението си през няколко часа, но все пак бюджетът ще бъде гледан в специализираните комисии и в парламента.

Притеснителни в проекта за бюджет са големият дефицит от 1,3 милиарда лева и раздутите разходи, посочи депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров:

Това е обезпокоително от тази гледна точка, че след 8 години поредни бюджетни дефицити така се развиха събитията през тази година, че в крайна сметка бюджетът ще бъде балансиран. Въпреки това правителството предвижда догодина негативната тенденция да продължи, което е лош сигнал към финансовите пазари – това е една от темите, по която ще дебатираме активно и ще предложим да продължи тенденцията за нулев дефицит и догодина, независимо какво се случва с управлението. Има и други свързани въпроси с ефективността на разходите в този бюджет, където има огромни резерви, виждаме раздути разходи, виждаме тенденцията да продължава харченето, без яснота къде отиват парите.

На този етап Патриотичният фронт няма да подкрепи бюджета при тези параметри и при липсата на диалог, допълни за "Преди всички" депутатът от Патриотичния фронт Христиан Митев:

Това, което ние искахме, е увеличаване на минималната пенсия на 300 лева, което е прагът на бедност. Нашите бюджетни специалисти са направили разчети, че практически има достатъчно резерви и възможности в проекта за бюджет за 2017 година това да се случи. Това, че правителството си има явно други приоритети, разбира се, това си е негово право. При положение че ние декларираме огромни изпълнения и преизпълнения на приходната част на бюджета за 2016 година и в крайна сметка залагаме разходи, като например за саниране, които са в размер на 1 милиард лева. Мисля, че имаме достатъчно резерви и оттам могат да дойдат тези средства.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Марта Младенова с Румен Гечев, Мартин Димитров и Христиан Митев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна